ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Πήραν «Άριστα» στον τουρισμό

Νέα

Μία εξαιρετικά καλή εορταστική περίοδο από άποψη τουριστικής κίνησης είχε η πόλη των Ιωαννίνων και οι πέριξ ορεινοί προορισμοί. Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, παρά την μικρή πτώση της κίνησης την Πρωτοχρονιά, σε αρκετά υψηλό επίπεδο βρίσκονται οι πληρότητες στα καταλύματα για το τριήμερο των Θεοφανείων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, αντίστοιχα ικανοποιημένοι είναι και οι επισκέπτες των Ιωαννίνων, που μίλησαν με καλά λόγια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των καταλυμάτων, τις τιμές τους αλλά και της περιοχής εν γένει που έχει πολλές δυνατότητες είτε κάποιος ενδιαφέρεται να χαλαρώσει και να δει μνημεία, είτε να διασκεδάσει, είτε να συμμετάσχει σε πιο έντονες δραστηριότητες.
Από την άλλη πλευρά, μια από τις καλύτερες περιόδους των τελευταίων ετών αποτέλεσαν οι τελευταίες μέρες και για το Νησάκι των Ιωαννίνων, με τα καραβάκια να είναι γεμάτα και να πραγματοποιούν το ένα δρομολόγιο μετά το άλλο.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Άρης Λιούμπος, η κίνηση προς το Νησάκι ήταν αυξημένη τουλάχιστον κατά 10% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και στους νησιώτες ήταν ο σταθερός ρυθμός επισκεψιμότητας από τις παραμονές των Χριστουγέννων μέχρι και χθες, δεύτερη μέρα του χρόνου.
Η κίνηση αναμένεται να μείνει στα ίδια επίπεδα, αλλά και να αυξηθεί το τριήμερο των Θεοφανείων. Οι ιδιοκτήτες των πλοιαρίων ωστόσο στην Παμβώτιδα ασχολούνται και με άλλα ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και με γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού εκκρεμούν οι αδειοδοτήσεις για τη νηολόγηση και άλλων καραβιών, όπως επίσης και μία πρόταση για συνδυαστικές λιμναίες και χερσαίες συγκοινωνίες, την οποία έχει καταθέσει το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.
Ο κ. Λιούμπος τόνισε πως μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα για την βελτίωση της συγκοινωνίας από και προς το Νησί, αρκεί να υπάρχουν κανόνες και οι όποιες παρεμβάσεις να υπακούουν σε ένα συγκεκριμένο νομικό καθεστώς.
«Ακούμε με ενδιαφέρον όλες τις προτάσεις, χωρίς να απορρίπτουμε καμία. Προφανώς και εμείς θέλουμε να γίνουν ακόμη καλύτερα τα πράγματα, αλλά να μην ξεχνάμε ότι η λίμνη μας είναι μικρή και δεν μπορεί να χωρέσει τους πάντες. Υπάρχουν επίσης και άλλοι προορισμοί που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περιμετρικά της λίμνης, αρκεί όμως να γίνει με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό και όχι όπως έγινε πριν δέκα χρόνια με το Πέραμα, που ξεκίνησαν τα δρομολόγια και σταμάτησαν μετά από πέντε μήνες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Γεμάτα και τα καταστήματα εστίασης
Την ικανοποίησή τους για την αυξημένη επισκεψιμότητα των ημερών εκφράζουν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και καφέ μπαρ με τον πρόεδρο του τοπικού σωματείου «Παμβώτις» Χρήστο Τάτση να αναφέρεται σε ένα έτος αυξημένης κίνησης στα καταστήματα το 2019 με την ελπίδα ότι η εικόνα θα είναι ακόμη καλύτερη το νέο έτος. Στην αυξημένη κίνηση στα καταστήματα εστίασης ρόλο έπαιξαν και οι αρκετά καλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Το κύριο πρόβλημα που απασχολεί τους επαγγελματίες είναι η υψηλή φορολογία, που σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν σημαντική, όμως πρέπει να γίνει και στον καφέ», τόνισε ο κ. Τάτσης.
Οι καιρικές συνθήκες των ημερών βοήθησαν ώστε οι θεριακλήδες να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και εντάσεις στα καταστήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Τάτση η συντριπτική πλειονότητα των καταστηματαρχών και σχεδόν το σύνολο των πελατών έχουν αποδεχθεί και εφαρμόζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία, ωστόσο επισήμανε ότι παραμένει το αίτημα του κλάδου προς την πολιτική ηγεσία για να υπάρξει διαφοροποίηση στα αμιγή μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης.
Τέλος, ο κ. Τάτσης τόνισε πως είναι ώριμες οι συνθήκες και στην πόλη για να προχωρήσει η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον δήμο Ιωαννιτών για την αλλαγή του τρόπου αποκομιδής των απορριμμάτων από τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου.

… και ιπτάμενοι Αγιο-Βασίληδες
Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα, το πρώτο Santa Fly από τοπικούς πιλότους αλεξιπτώτου πλαγιάς.
Οι Αγιο-Βασίληδες απογειώθηκαν από τους Λιγγιάδες Ιωανννίνων και προσγειώθηκαν στην παραλίμνια περιοχή των Λογγάδων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αφενός για καλό σκοπό μιας και τα έσοδα του θα δοθούν σε κοινωφελές ίδρυμα της πόλης και αφετέρου για να ενισχύσει το εορταστικό κλίμα των ημερών καθώς και να αναδείξει την φυσική ομορφιά της περιοχής.