ΙΩΑΝΝΙΝΑ – 70 πυρκαγιές έκαψαν 2.500 στρέμματα

Νέα

Στο μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων βρίσκεται φέτος ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της περιοχής. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί 70 πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν 2.000 στρέμματα χορτολιβαδικών και 500 περίπου στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων αντίστοιχα στα Ιωάννινα.
Πλήρη στοιχεία και ασφαλείς εκτιμήσεις θα μπορούν να γίνουν από τις αρχές του Νοέμβρη, καθώς η αντιπυρική περίοδος λήγει στο τέλος του Οκτωβρίου. Τότε η περιφερειακή διοίκηση της πυροσβεστικής θα κάνει έναν συνολικό απολογισμό που θα αφορά όλη την Ήπειρο.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων Αποστόλη Βασδέκη, αν και οι συνθήκες από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα ήταν αρκετά επικίνδυνες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ο αριθμός των πυρκαγιών και οι συνολικές εκτάσεις που καταστράφηκαν είναι σχετικά μικρές.
Μεγαλύτερα προβλήματα στην κατάσβεση προκάλεσαν κάποιες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο τέλος Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου σε απόκρημνες περιοχές της Τύμφης, με φυσικά αίτια πρόκλησης.
Οι πυρκαγιές αυτές χρειάστηκε να περάσουν μέρες για να κατασβεστούν αφού υπήρχε υψηλός κίνδυνος για τα πεζοπόρα τμήματα ώστε να προσεγγίσουν, ενώ ήταν σχεδόν αδύνατη και η επιχείρηση πυρόσβεσης από αέρος.
Καταλήγοντας, ο κ. Βασδέκης χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και τη διάθεσή τους, όμως θα πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά η περιοχή που εκδηλώνεται η πυρκαγιά, όπως και οι τοπικές γεωμορφολογικές συνθήκες, ώστε να κρίνεται ή όχι απαραίτητη η επιχείρηση από αέρος.