Ι. ΒΙΤΑΛΗΣ -Ευθεία απειλή το κόστος παραγωγής για τη φέτα

Νέα

Οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών ενεργειακού κόστους και μείωσης του παραγόμενου αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος συνθλίβουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων

Οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών ενεργειακού κόστους και μείωσης του παραγόμενου αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος συνθλίβουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και σαν συνέπεια έχουν την αναγκαστική μείωση του ζωικού κεφαλαίου, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος Διεπαγγελματικής Φέτας, Ι. Βιτάλης.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις έχουν άμεσο αντίκτυπο  στη εύλογη σημερινή ζητούμενη τιμή γάλακτος από τους κτηνοτρόφους για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο 2022-2023 ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «Δεν είναι καθόλου υγιής ο τρόπος και ο λόγος της αύξησης του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά ακόμη και του αγελαδινού. Θεωρώ ότι υγιής θα ήταν εάν προερχόταν από την αυξανόμενη ζήτηση. Δεν είναι όμως το προκείμενο. Είναι αναπόφευκτη η επιβράδυνση της κατανάλωσης με αυτές τις υψηλές τιμές που ζητούν οι κτηνοτρόφοι», είπε.

Όσο για την υψηλή τιμή αυτή τη στιγμή σημείωσε ότι «Η τιμή στο ράφι για τη φέτα ΠΟΠ έχει φτάσει κοντά στα 12€ στα σούπερ μάρκετ για την προηγούμενη παραγωγική περίοδο 2021-2022. Λάβετε υπόψη σας ότι η νέα παραγωγική περίοδος 2022-2023 που αρχίζει σύντομα με π.χ. μέγιστο κόστος παραπάνω από περυσι 8-15%  για το πρόβειο αναλογα το μεγεθος της φάρμας,  θα οδηγήσει την τιμή στο ράφι στα σούπερ μάρκετ πάνω από 15€/κιλό ενώ ένα χρόνο πριν ήταν κάτω από τα 10€/κιλό», τόνισε για να σημειώνει πως αυτή η αύξηση της τάξης περί του 7-10% μεσοσταθμικά σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνάει τα 9εκ € από τα οποία είναι αδύνατο να απορροφηθούν σε αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ διότι εκτός από το ότι δεν δέχονται τέτοιες αυξήσεις, αυτές είναι σαλαμοποιημένες και ετεροχρονισμένες, επεσήμανε.

Στροφή σε υποκατάστατα

Κατόπιν, ο κ. Βιτάλης έδειξε να δικαιολογεί αμέριστα την επιθυμία των κτηνοτρόφων στην απαίτησή τους για αύξηση της τιμής του γάλακτος, «αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι την αγορά την ορίζει σχεδόν πάντα ο καταναλωτής και με αυξήσεις στο γάλα υψηλής έντασης και κλιμάκωσης, θα  είναι αδύνατο να πουληθεί παραγόμενο προϊόν  φέτας ΠΟΠ , σε τιμές πολύ παραπάνω  από τις σημερινές. Ως  συνέπεια η φέτα να θεωρηθεί προϊόν πολυτελείας και θα πουλιέται όπως το ροκφόρ στη χώρα μας σε μικρές ποσότητες και σε πολύ υψηλές τιμές» σημείωσε, επισημαίνοντας πως με αυτό το ενδεχόμενο, οι καταναλωτές θα στραφούν προς υποκατάστατα της φέτας, από αγελαδινό γάλα, τύπου λευκού τυριού, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της φέτας.

Σημείωσε, επίσης, ότι «στις τάξεις μας υπάρχουν και οι «καλοθελητές» μεταποιητές, οι οποίοι με κάθε τρόπο θα φτιάξουν ένα άλλο προϊόν μη ΠΟΠ χρησιμοποιώντας οτιδήποτε μη εγκεκριμένο παραγωγικό μέσο διαθέτει ο καθένας, εκτός από γάλα, γιατί τα γάλατα είναι ακριβά».

Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων

Εν συνεχεία ο κ. Βιτάλης ανέφερε τα αιτήματα ων κτηνοτρόφων προς τον υπουργό ΥπΑΑΤ:

1. Μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από 13% στο 6%.
2. Χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων από κρατικά και κοινοτικά προγράμματα.
3. Μετατροπή του πετρελαίου κίνησης σε «αγροτικής κίνησης».
4. Αυστηροποίηση ποινών για τη νοθεία
5. Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ 5. Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ΕΦΕΤ
6. Άμεση εκκαθάριση όλων των παλαιών υποθέσεων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στο Υπουργείο
7. Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του Προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος.
8. Τοποθέτηση 2 Μελών (ενός κτηνοτρόφου και ενός Μεταποιητή του ΔΣ της ΕΔΟΦ) στο ΔΣ του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Κίνδυνος για τον κλάδο

Κλείνοντας, ο κ. Βιτάλης ανέφερε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ντόμινο οικονομικών εξελίξεων με τον κλάδο να κινδυνεύει τόσο από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και την άρνηση των νέων α απασχοληθούν στη δουλειά αυτή, όσο και από μικρούς και μεσαίους μεταποιητές που δεν αντέχουν να συντηρηθούν στις τιμές αυτές και να πουλήσουν το προϊόν τους.

«Το υπουργείο μας πρέπει να κοιτάξει έστω και τώρα προς την πλευρά τη δική μας και όχι των γύρω μας και να πέσει πάνω από τις ανησυχίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε με άμεσες ενέργειες, γιατί δεν γίνεται να ασχολείται με την επανίδρυση και αναβάθμιση και νομοθετήματα και όχι με την επίλυση του εκτροχιασμού που ξεκινάμε να διανύουμε οικονομικά» κατέληξε ο πρόεδρος Διεπαγγελματικής Φέτας.