ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ – Στη Βουλή η αποψίλωση αρωματικών φυτών από τα βουνά της Ηπείρου

Νέα

Για τρίτη φορά φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς το φαινόμενο της παράνομης αποψίλωσης αρωματικών-θεραπευτικών φυτών στα βουνά της Ηπείρου που εξακολουθεί να υφίσταται. Παράνομοι επισκέπτες της γειτονικής χώρας συνεχίζουν να αφανίζουν τις πλαγιές των ελληνικών βουνών τσουβαλιάζοντας τεράστιες ποσότητες από τσάι του βουνού, ριγάνη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή. Τα φυτά ξεριζώνονται και δεν ξαναφυτρώνουν ενώ ούτε λόγος για τήρηση κανόνων προφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Ιωαννίνων ζητά να δοθούν κίνητρα για την αξιοποίηση και κατ΄επέκταση προστασία του γνωστού αρωματικού φυτού «λουλούδι του Δαρβίνου» που οι παράνομοι συλλέκτες του εμπορεύονται προς Γερμανία και άλλες χώρες με 50 χιλιάδες ευρώ το κιλό. Επισημαίνεται ότι λόγω της άτακτης και βίαιης συλλογής του φυτού το είδος έχει εξαφανιστεί κατά 30% από τις πλαγιές του Γράμμου.

Ο βουλευτής ζητά επίσης να μάθει από το αρμόδιο υπουργείο αν είναι στις προτεραιότητές του να καθοριστεί ένα ορισμένο πλαίσιο για τη συλλογή, πιλοτική αναπαραγωγή και αειφόρο αξιοποίηση της αυτοφυούς ή και ενδημικής χλωρίδας της χώρας που να απευθύνεται στον ντόπιο πληθυσμό, καθώς και αν εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων (ανά Περιφέρεια) για την προστασία και ανάδειξη τοπικών φυτογενετικών πόρων ή παραδοσιακών ποικιλιών.

«Στα βουνά της Ηπείρου κρύβεται ένας πράσινος θησαυρός, τα αρωματικά φυτά και τα βότανά της. Ας τα ανακαλύψουμε κι ας δώσουμε τη δυνατότητα στους ντόπιους ανθρώπους, νέους και παλιούς αγρότες, να αξιοποιήσουν τον πλούτο της ηπειρώτικης γης» δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Αμυράς.