ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Μεταφέρεται και το Σχολείο ΣΑΠ στο παλιό Χατζηκώστα

Νέα

Για τις ενέργειες που δρομολογούνται σχετικά με την μεταφορά του σχολείου ΣΑΠ (Σωματικά Αναπήρων Παίδων) που σήμερα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, στη χθεσινή συνεδρίαση.

Παρά τις συζητήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν δεν υπήρχε απόφαση για μεταφορά του συγκεκριμένου σχολείου σε άλλο χώρο.

Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι εξετάστηκε η λύση της συστέγασης με το ΚΔΑΠ για παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά κρίθηκε ότι δεν είναι λειτουργική ενώ η πρόταση για μεταφορά στο σχολείο της Κοινότητας Περιβλέπτου απορρίφθηκε από τους γονείς αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα.

«Η μεταστέγαση του σχολείου αυτού στο παλιό Χατζηκώστα αποτελεί μονόδρομο. Στην κατεύθυνση αυτή αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) θα συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας η οποία θα λάβει την σχετική απόφαση και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Η κατεδάφιση των παλιών κτιρίων έχει ολοκληρωθεί και όπως σημείωσε ο δήμαρχος σε συνεργασία με την διοίκηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα θα γίνει η μεταφορά των δικτύων ηλεκτροδότησης ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες.

Με την ολοκλήρωση αυτών θα δρομολογηθεί η τοποθέτηση των προκατασκευασμένων κτιρίων και θα ξεκινήσει η διαδικασία ώστε αυτά να γίνουν λειτουργικά.

 

«Άναψε φωτιές» η ΔΕΥΑΙ

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση, στη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑΙ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, έθεσε το θέμα της ακύρωσης της μονιμοποίησης της πρόσληψης των τριών ΑμεΑ, κάνοντας λόγο για μια «κοινωνικά ανάλγητη δημοτική αρχή». Ακόμη αναφέρθηκε και στο θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού για τη λυματολάσπη.

Στον πρώην δήμαρχο απάντησε αρχικά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Άρης Μπαρτζώκας, παραπέμποντας στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει και τονίζοντας με έμφαση πως η απόφαση για τη μονιμοποίηση των τριών συμβασιούχων πάρθηκε στις 30 Αυγούστου, δυο ημέρες πριν αναλάβει η νυν Δημοτική Αρχή.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η απάντηση του Δημάρχου, Μ. Ελισάφ, ο οποίος ωστόσο ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας τον Θωμά Μπέγκα και την παράταξή του για «αποθέωση της δημαγωγίας και του λαϊκισμού».

Τόνισε επίσης πως και επί θητείας Μπέγκα, δεν είχαν ανανεωθεί συμβάσεις ΑμεΑ στο Πνευματικό Κέντρο και σημείωσε πως οι προσλήψεις ΑμεΑ στη ΔΕΥΑΙ, έγιναν δυο ημέρες πριν την ορκωμοσία της Δημοτικής Αρχής, για «λόγους εξυπηρέτησης ημετέρων».

 

Ο Μεγάλος Δακτύλιος στην τοποθέτηση της Τ. Καλογιάννη

Τέλος, προ ημερήσιας διάταξης, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, έθεσε το θέμα της ολοκλήρωσης του Μεγάλου Δακτυλίου.

«Η παράταξή μας θεωρεί ότι το έργο είναι απαραίτητο μεν, αποσπασματικό δε, αφού δεν καταλήγει στον Ανισόπεδο Κόμβο Κουτσελιού, ώστε να επιτυγχάνεται η σύνδεση του Δήμου μας με την Εγνατία Οδό, μέσω ενός κανονικού κόμβου στο Νοτιοανατολικό σημείο του Δήμου. Όμως, στην Απόφαση Ένταξης του έργου στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» αναφέρεται ότι το έργο εντάσσεται «υπό όρους» (άρθρο 7 Ειδικοί Όροι).

Συγκεκριμένα, ο Φορέας Υλοποίησης, δηλαδή ο Δήμος μας, πρέπει να φροντίσει για τα παρακάτω:

I. Να υποβάλλει στην ΕΥΔ Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» πριν την προέγκριση δημοπράτησης: Την Οριστική μελέτη Τεχνικών Έργων και την Κήρυξη Απαλλοτρίωσης για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που φέρονται ως ιδιωτικές και που προτάσσονται προς αναγκαστική απαλλοτρίωση για την κατασκευή του έργου.

II. Να ενημερώσει άμεσα την ΕΥΔ Ε.Π εάν απαιτείται η έκδοση νέας τροποποιημένης ΑΕΠΟ ή η έκδοση απόφασης περί μη τροποποίησης αυτής, πριν την προέγκριση δημοπράτησης και η τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 7 περί αξιολόγησης οριστικής μελέτης σε περίπτωση που από τις πραγματοποιηθείσες διαφοροποιήσεις απαιτείται η υποβολή Φακέλου Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού πριν από την έναρξη κατασκευής», είπε μεταξύ άλλων.