Γιάννενα όπως Πεκίνο

Νέα

Μια δυσάρεστη αλήθεια για την ποιότητα του αέρα των Ιωαννίνων έφεραν στο φως οι μετρήσεις στα Γιάννενα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που έγιναν στο πλαίσιο του έργου «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» και παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο και την Ένωση Ελλήνων Χημικών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, οι σταθμοί μέτρησης του Αστεροσκοπείου στην περιοχή της Κιάφας στο 13ο Νηπιαγωγείο και στην Ανατολή κατέγραψαν τόσο υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων που μόνο με εκείνες του Πεκίνου μπορούν να συγκριθούν σε συχνότητα και μέσους όρους.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Μιχαλόπουλος έκανε λόγο για μια «μεγάλη έκπληξη» καθώς οι τιμές που καταγράφηκαν το διάστημα Δεκέμβριος – Ιανουάριος δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τα 40mg ανά κυβικό μέτρο, με όριο ασφαλείας τα 25.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος στην πόλη των Ιωαννίνων, ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε, ότι αν δεν υπήρχε καθόλου καύση βιομάζας, για να καταγραφούν αντίστοιχες τιμές μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα θα έπρεπε η κίνηση των οχημάτων να είναι τετραπλάσια της σημερινής και μάλιστα καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.
«Ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τιμές είναι αντίστοιχες με αυτές της Αθήνας, όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, οι τιμές δεν είναι μακριά από αυτές του Πεκίνου. Είτε μετρούσαμε στην Ανατολή είτε στο κέντρο, οι τιμές δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τα 40mg», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαλόπουλος.

Ανησυχητικά τα συμπεράσματα

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι πως τα Ιωάννινα υπερβαίνουν σημαντικά τα επίπεδα συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και νανοσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο, που είναι πολύ πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, τις αντίστοιχες τιμές όλων των άλλων αστικών κέντρων της χώρας. Η σχετική συνεισφορά των πηγών εκπομπής των μικροσωματιδίων μεταβάλλεται διαχρονικά, αλλά στην οικονομική κρίση εμφανίστηκαν νέες πηγές (καύση βιομάζας).
Η καύση βιομάζας είναι η κύρια πηγή συγκέντρωσης νανοσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και τέλος, η ύπαρξη τοξικών ενώσεων, από την καύση βιομάζας θα πρέπει να οδηγήσει αναγκαστικά στη συστηματική παρακολούθηση του επιπέδου τους και τα επόμενα χρόνια.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Αθανάσιου Κωνσταντινίδη, επίκουρου καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα τις επιπτώσεις στον πνεύμονα από την εισπνοή νανοσωματιδίων και του Παύλου Κασωμένου, καθηγητή Φυσικής του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος με θέμα τη φυσική και τη χημεία των νανοσωματιδίων – Η περίπτωση των Ιωαννίνων.
Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Στ. Τσιάρα και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, Γ. Λυκοτραφίτης.