Γιάννενα γεμάτα τουρίστες κάθε μέρα

Νέα

Οι βασικοί στόχοι της Δημοτικής Αρχής για την τουριστική προβολή και ανάδειξη των Ιωαννίνων παρουσιάστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, υπογράμμισε ότι έχει γίνει μία αξιόλογη δουλειά τα προηγούμενα χρόνια η οποία θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο συντονισμένου σχεδίου με σκοπό η πόλη να αποτελέσει τουριστικό προορισμό 365 μέρες τον χρόνο.

«Τα Γιάννενα αποτελούν κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και πέρα από το αεροδρόμιο πρέπει να αξιοποιήσουμε την θέση μας στα Βαλκάνια» σημείωσε ο Δήμαρχος.

Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού για τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο και την Αλβανία και έκανε γνωστό ότι την επόμενη βδομάδα θα έχει στη Θεσσαλονίκη μία σειρά συναντήσεις με εκπροσώπους αεροπορικών εταιριών.

Ο Δήμος θα συμμετάσχει οργανωμένα στην τουριστική έκθεση που θα γίνει τον Φεβρουάριο στο Ισραήλ ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί σημαντικές συναντήσεις με φορείς της αυτοδιοίκησης στο Τελ Αβίβ καθώς και με μία ισχυρή ομάδα ανθρώπων που έλκουν την καταγωγή τους από τα Γιάννενα.

Εντός του έτους η πόλη θα «ταξιδέψει» στην Κωνσταντινούπολη, τη Σόφια και σε πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Τσεχίας.

Ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα αναβαθμιστεί η υπηρεσία τουρισμού ενώ θα εκδοθεί και νέο έντυπο υλικό.

Ειδικό βάρος θα δοθεί στην προβολή του θρησκευτικού πλούτου της περιοχής με έμφαση στη μοναστική πολιτεία του Νησιού όπως επίσης και στα πολιτιστικά μνημεία.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης τόνισε ότι η Επιτροπή θα συνέρχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων αλλά και την κατάθεση προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους.

«Στόχος μας είναι ο ποιοτικός αλλά και ποσοτικός τουρισμός και μέλημά μας ο τουρίστας να αγαπήσει την πόλη» σημείωσε ο κ. Λώλης και συμπλήρωσε ότι το τμήμα τουρισμού έχει την δομή και την κατάρτιση για την ανάπτυξη δράσεων προβολής.

Στην πρώτη συνεδρίαση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες που έχει η περιοχή καθώς και για ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μεταξύ αυτών είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας καθώς και η επίλυση της στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων.

Επίσης τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έχει η φιλοξενία στα Γιάννενα επιστημονικών συνεδρίων καθώς και μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.

Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ένωση Ξενοδόχων τα δύσκολα διαστήματα, με χαμηλή δηλαδή τουριστική κίνηση είναι τα δίμηνα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου και Ιουλίου- Αυγούστου.

Έτσι θα αναζητηθούν τρόποι για την προσέλκυση επισκεπτών είτε μέσω σχολικών εκδρομών είτε μέσω συνεδρίων και αθλητικών δράσεων πανελλήνιας εμβέλειας.

 

Έμφαση στην αξιοποίηση του «Σπηλαίου»

Καθοριστικής σημασίας ωστόσο εξακολουθεί να είναι η ανάδειξη του Σπηλαίου Περάματος, αφού υπάρχει η εκτίμηση, ότι τα περιθώρια ανάδειξής του, μέσα από την προβολή, αλλά και μέσα από την ενίσχυση κοινών πρωτοβουλιών, δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσαν.

Η επισκεψιμότητα στο Σπήλαιο για το 2019 σημείωσε σημαντική αύξηση αφού κόπηκαν 74.124 εισιτήρια έναντι 69.707 το 2018.

Ακόμη καλύτερα ωστόσο εξελίχθηκε το διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων μέχρι και τα Θεοφάνεια, όπου η επισκεψιμότητα διπλασιάστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ο προβληματισμός που υπάρχει ωστόσο σύμφωνα δήλωση του κ. Λώλη στο ITV είναι πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η επισκεψιμότητα του Σπηλαίου, και προς όφελος του Περάματος, η οικονομική δραστηριότητα και εμπορικότητα του οποίου φθίνει διαρκώς.

«Δε θα έλεγα, ότι το Σπήλαιο λειτουργεί αποκομμένα από τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του Περάματος, αλλά τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε την εμπορικότητα του Περάματος, ίσως με κάποιες εκδηλώσεις του Πνευματικού κέντρου στο Κέντρο Προβολής, ίσως και με κάποιες άλλες δράσεις», σημείωσε ο κ. Λώλης, που στάθηκε και στην προοπτική λειτουργίας του υδατοδρομίου, που εκτιμάται, ότι θα δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του Περάματος.