Γεμίζουν οι κάδοι λόγω… αδειών

Νέα

Τα προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή σε ορισμένες γειτονιές της πόλης με τους κάδους να γεμίζουν αλλά να μην αδειάζουν με την ίδια συχνότητα. Αιτία είναι οι καλοκαιρινές άδειες των υπαλλήλων στην υπηρεσία καθαριότητας με τους εναπομείναντες να μην μπορούν να καλύψουν κανονικά τις βάρδιες.
Για το ζήτημα αυτό είχε προηγηθεί προειδοποίηση πριν από δύο εβδομάδες από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ, χωρίς όμως να πάρει απάντηση από τον Δήμο και την υπηρεσία καθαριότητας. Στη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης έκανε παρέμβαση η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Τ. Ζέκα η οποία σημείωσε πως το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης λόγω αδειών που δικαιούνται οι υπάλληλοι βάσει νόμου.
«Οι εργάτες στην αποκομιδή, που παλεύουν όλες αυτές τις μέρες να μαζεύουν σκουπίδια δύο ημερών, είναι οι πρώτοι που υφίστανται τις συνέπειες. Η δουλειά εντατικοποιείται σε μια υπηρεσία που πανελλαδικά την τελευταία 10ετία μετράμε περισσότερους από 50 νεκρούς. Ξεκαθαρίζουμε, ότι οι εργαζόμενοι που για ένα μισθό, στα όρια της αξιοπρέπειας παίζουν τη ζωή τους καθημερινά πάνω στα απορριμματοφόρα, δεν είναι ο αντίπαλος του γιαννιώτικου λαού που θα υποφέρει από τα σκουπίδια μέσα στον Αύγουστο».

Η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου

Η απάντηση ήρθε με αρκετές αιχμές από τον αντιδήμαρχο Δ. Κατηρτσίδη και σε πολιτικό επίπεδο από τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα, φάνηκε όμως, ότι λόγω της χρονικής συγκυρίας, ένα μήνα δηλαδή πριν την έναρξη της νέας δημοτικής θητείας, δεν υπάρχουν τα περιθώρια ή και η διάθεση για λύσεις περισσότερο αποφασιστικού χαρακτήρα. «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε άλλες λύσεις, γιατί όταν δεν γίνεται η δουλειά όπως πρέπει, δε γίνεται να δίνουμε άδειες. Γι’ αυτό είπαμε κιόλας, ότι δε χάθηκε ο κόσμος σε αυτούς που δουλεύουν για 2-3 ώρες συνολικά, να εργαστούν λίγες ώρες παραπάνω για να καλυφθούν οι ανάγκες της αποκομιδής. Υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα που έχει να κάνει με την καθυστέρηση στην πρόσληψη των 47 υπαλλήλων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Κατηρτσίδης, που έκανε γνωστό επίσης, ότι η ΑΔ Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας ακύρωσε τη διαδικασία πρόσληψης και άλλων εργατών καθαριότητας στο δήμο Ιωαννιτών, μέσω συμβάσεων οκτάμηνης διάρκειας.
«Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατανοούν, ότι δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις», είπε από την δική του πλευρά ο δήμαρχος.