Γ. Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – «Το προσφυγικό χρειάζεται ισοκατανομή»

Νέα

Η ανάγκη άμεσων και ριζικών μέτρων για την αποσυμφόρηση της Μόριας καθώς και άλλων δομών όπου διαμένουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες, έρχεται με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο.
Οι τριτοκοσμικές εικόνες στις δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου δημιουργούν «εκρήξεις». Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι φτάνουν στη χώρα μας με κίνδυνο της ζωής τους από εμπόλεμες περιοχές, βλέπουν να είναι εγκλωβισμένοι. Το Προσφυγικό, μετά και την τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια με τον θάνατο μια μητέρας και του νεογέννητου παιδιού της, απασχολεί την κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο.
Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να ξεκινήσει την αποσυμφόρηση Δομών προσφύγων, και κυρίως αυτών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο οι αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια δεν επέτρεψαν να βελτιωθεί η κατάσταση.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε ρωτήθηκε για την κατάσταση αλλά και το υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε εκτάκτως εξαιτίας και των γεγονότων στη Μόρια ενώ ρωτήθηκε και για τα σενάρια που θέλουν μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεκινά η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες και στην Ήπειρο θα έρθουν πρόσφυγες χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που θα μεταφερθούν σε υφιστάμενες δομές ή σε νέες που μπορεί και να δημιουργηθούν.
Ο κ. Τσουβάλας υποστήριξε ότι «Η αρχή της αλληλεγγύης επιβάλει σε διεθνές και εθνικό επίπεδο την ισοκατανομή όσο αναφορά το βάρος και το κόστος για το θέμα αυτό» για να συνεχίσει λέγοντας ότι «την ώρα αυτή το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα».
Αυτή τη στιγμή στη Μόρια ζουν πάνω από 12.000 πρόσφυγες – μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά – όταν η δυναμικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα.
Ερωτηθείς για τον αριθμό και τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά και τα τελευταία τραγικά γεγονότα ο κ. Τσουβάλας είπε: «Σας είπα είναι μείζον θέμα απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και διαχείριση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς που ξεκαθάρισε ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη καλώντας άμεσα τους ευρωπαίους να λάβουν μέτρα και να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων. «Το θέμα δεν είναι μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Δεν είναι διμερές. Είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό και θα πρέπει να το δουν έτσι οι ευρωπαίοι ηγέτες δίνοντας λύσεις».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ