ioannina_kakavia

Ευρωπαϊκές απαντήσεις περιμένει ο Ιωάννινα-Κακαβιά

Νέα

Ευνοημένη η Ήπειρος από τις αλλαγές στο ΕΣΠΑ

Εν αναμονή των ευρωπαϊκών απαντήσεων για το εάν θα ενταχτούν τελικά στο Ταμείο Ανάκαμψης συγκεκριμένα έργα που αφορούν την περιοχή μας όπως το τμήμα του Ε-65 η οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού (Ιωάννινα) με Κακαβιά, τελεί η Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο.
Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη τα έργα αυτά προτάθηκαν από την Κυβέρνηση και έχουν θετική εισήγηση από την Α΄ Επιτροπή της Ε.Ε., με την οριστική απόφαση να αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου. «Μέχρι τότε εμείς πρέπει να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη και ειδικά για το τμήμα από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά», προσθέτοντας ότι από την ενημέρωση που του έγινε, με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να υποβληθεί άλλο έργο υποδομών προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από την Ε.Ε.

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ θα πάρει η Ήπειρος
Στις διαφοροποιήσεις στη χρηματοδότηση των περιφερειών στο νέο ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη οι διαφοροποιήσεις στη χρηματοδότηση των Περιφερειών οφείλονται στο γεγονός ότι δύο Περιφέρειες (Αττική και Νότιο Αιγαίο) έχουν «υποβιβαστεί» από την κατηγορία των «αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ άνω του 100% του μέσου Ευρωπαϊκού όρου), στην κατηγορία των προς «μετάβαση» περιφερειών (με ΑΕΠ 75-100%) και άλλων έξι (Ιόνια Νησιά, Δυτ. Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) από την κατηγορία των προς «μετάβαση» στην κατηγορία των «λιγότερων αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.).
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, εκ των πραγμάτων αυξάνει το ποσοστό τους ως προς το ύψος της χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς στο προηγούμενο είχαν λάβει μικρότερα ποσά σε σχέση προς τις υπόλοιπες της τρίτης κατηγορίας, στην οποία ανήκει η Ήπειρος. Η Περιφέρεια Ηπείρου, πρόκειται να λάβει το ποσό των 403.288.795 εκ. ευρώ των οποίων 299.031.603 είναι από το ΕΤΠΑ και τα 104.257.192 από το ΕΚΤ, που συνολικά είναι αυξημένο κατά 23,8% σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ.
Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για δύο συσκέψεις που έγιναν και με τη δική του συμμετοχή, μία στην ΕΝΠΕ και μία με τη συμμετοχή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης για τον καθορισμό του ύψους των χρηματοδοτήσεων, ανάλογα με τη διόρθωση της κατηγορίας και του ΑΕΠ.
Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός της μεγάλης αύξησης που προβλέπεται στο σκέλος του Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), καθώς όπως είπε, «δεν ξέρω πόσα θα μας βάλουν από Ευρωπαϊκής πλευράς να αντιμετωπίσουμε όλες οι Περιφέρειες». Ανέφερε ακόμη ότι μια από τις βασικές προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος ανέργων με υψηλά προσόντα με τριετή διάρκεια. «Στόχος μας είναι να μη στείλουμε τους νέους στο εξωτερικό, αλλά να τους εντάξουμε στα γρανάζια της Ελληνικής οικονομίας και στην παραγωγική διαδικασία», υπογράμμισε.
Τέλος, είπε ότι θα δεχθεί όλες τις προτάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της Διαβούλευσης ενώ η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης θα έχει επικοινωνία με τις περιφερειακές παρατάξεις και τους Δήμους, είπε ενώ έκανε δύο επισημάνσεις: ότι παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα συμβεί στην επόμενη περίοδο με τις υπερδεσμεύσεις που γίνονται σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφετέρου, ότι το νέο πρόγραμμα αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για έργα υποδομών.

Και ολίγον από ΦΟΔΣΑ…
Ο κ. Καχριμάνης ρωτήθηκε και για την δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Ξεκαθάρισε ότι η μεταφορά των απορριμμάτων έγινε από την περιφέρεια Ηπείρου «όταν έπρεπε να γίνει»,
ενώ υπογράμμισε ότι η δοκιμαστική λειτουργία είναι στα πλαίσια της σύμβασης που έχει υπογραφεί και για την παραλαβή του μηχανολογικού εξοπλισμού. «Τα μηχανήματα πρέπει να ελεγχθούν κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας είναι μέσα στους όρους που έχουμε υπογράψει. Δε μπορώ να τα αλλάξω αυτά, ελεγχόμαστε γι’ αυτά και από την ΕΔΕΛ και ευρωπαϊκά», τόνισε.
Επανέλαβε ότι κανείς (σ.σ. εννοώντας αιρετούς αλλά και το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ) δεν τον έχει επισκεφθεί για να συζητήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Και ποιος θα κάνει τελικά την δοκιμαστική λειτουργία;
Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι τη δοκιμαστική λειτουργία θα την κάνει ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων «αφού το θέλουν» είπε, συμπληρώνοντας «το θέμα είναι να βγει πρώτα η δημοπρασία».

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο κ. Καχριμάνης είχε εκτενή συζήτηση με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό για την ποιότητα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ενώ ο Περιφερειάρχης παρέδωσε και υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Άρτα- Θεσπρωτία τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και σε επίπεδο καιρικών συνθηκών. Επίσης έγινε μια πρώτη συζήτηση και για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ