ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – Ήλθον, είδον και απήλθον χωρίς ανακοινώσεις!

Νέα

Ήλθον, είδον και απήλθον χωρίς ανακοινώσεις… Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διευρυμένης σύσκεψης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που έγινε παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, στην ΠΕΔ.
Στην πραγματικότητα, ο υπουργός, δεν διαφώτισε τους αιρετούς που βρέθηκαν εκεί για να πάρουν απαντήσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την μετακίνηση προσφύγων- μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα και φυσικά στην Ήπειρο.
Τι θα γίνει, πού θα γίνει και πόσοι τελικά θα είναι οι πρόσφυγες-μετανάστες που θα μετακινηθούν, τα ερωτήματα που «καίνε» τους αιρετούς και φυσικά τις τοπικές κοινωνίες.
Το «σπασμένο τηλέφωνο» έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε πολλούς αιρετούς που εξήγησαν στο υπουργό ότι βρέθηκαν με την πλάτη στο τοίχο… και χωρίς να μπορούν να δώσουν απαντήσεις στους δημότες τους για το εάν και πόσο αληθεύουν τα σενάρια που διακινούνται κατά καιρούς…
Ο κ. Νότης Μηταράκης ανέλυσε μεν το σκεπτικό της κυβέρνησης που έχει να κάνει με τρεις κυρίως άξονες όπως η φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου αλλά και οι επαναπροωθήσεις χωρίς όμως να δώσει άλλες πληροφορίες.
Το μόνο που είπε είναι ότι θα δοθούν ανταποδοτικά κονδύλια στους δήμους που πέραν όλων των άλλων κλήθηκαν με τα ίδια κονδύλια να διαχειριστούν αυξημένες ανάγκες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα.

«Δεν ήρθα για ανακοινώσεις…»

Και ενώ οι αυτοδιοικητικοί περίμεναν απαντήσεις… ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει ανακοινώσεις και εξήγησε πως ήρθε να ακούσει και να συζητήσει. Βέβαια, μέσα στην συζήτηση εξήγησε ότι δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνουν τα νησιά του Αιγαίου θέτοντας έτσι το πλαίσιο που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για να αποσυμφορήσει νησιά και να εκτονωθεί η κρίση που υπάρχει ειδικά στη Λέσβο.
«Είναι σημαντική η επικοινωνία με την αυτοδιοίκηση. Έχω παραστεί όπου υπάρχει ανάγκη. Να καταστεί σαφές ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Να αντιμετωπίσουμε την κρίση με συστηματική δουλειά για μείωση των ροών, καλύτερη φύλαξη των συνόρων και αύξηση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων. Επίσης, σημαντική είναι η διαδικασία ασύλου. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 100.000 χιλιάδες αιτήσεις για το άσυλο. Εφαρμόζεται ο νόμος για αίτηση ασύλου και θα διαχωριστούν όσοι δικαιούνται και όσοι όχι. Επίσης, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τις επιστροφές. Τα προηγούμενα χρόνια δεν συνέβαινε το ίδιο. Επόμενη προτεραιότητα είναι η δημιουργία των ελεγχόμενων κέντρων για να μπορέσουμε να λύσουμε αρκετά θέματα. Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου είναι άσχημη, καθώς ο έλεγχος των ροών είναι πολύ δύσκολος. Η αντιμετώπιση απαιτεί την αλληλεγγύη της ΕΕ. Επίσης, στοχεύουμε στην μείωση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Σας ευχαριστώ όλους και είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα οποία προβλήματα έχουν παρατηρηθεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης.

Εν κατακλείδι…

Ο υπουργός, αφού ευχαρίστησε τους δημάρχους, παραδέχτηκε πως το ζήτημα αποτελεί εθνική κρίση.
«Είναι δεδομένο να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Αυτή είναι και η πρωταρχική ευθύνη της πολιτείας. Όλοι θέσατε το θέμα του διαλόγου και θέλω να μπορούμε να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε το βάρος της κρίσης. Κάποια χωριά έχουν 7.000 άτομα. Την αλληλεγγύη καλό είναι να τη σκεφτόμαστε γενικά. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δεν θα κάνω κάποια κριτική. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Έχουμε κάνει 8 αποστολές ήδη. Μπορώ να σας ανακοινώσω ότι εντός του μήνα θα διοριστεί διοικητής από το υπουργείο. Θέλω να βοηθήσουν οι δήμοι, το ζητάω. Τα νούμερα είναι πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο. Η Ιταλία ήταν η πύλη εισόδου, όχι εμείς. Τώρα βιώνουμε τα απόνερα μιας πολιτικής. Η χώρα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται. Οι επιστροφές δεν ήταν σύμφωνες για όλους τα προηγούμενα χρόνια. Ζήτησα βοήθεια από την ΕΕ για επιστροφή στο Αφγανιστάν. Είμαστε ξεκάθαροι και στέλνουμε μήνυμα αποτροπής.
Δεν ήρθα να ανακοινώσω κάτι σήμερα. Η αρχή της αναλογικότητας είναι σωστή. Πρέπει να γίνουν μικρότερες δομές, αλλά ο στόχος μας δεν είναι να γίνουν παντού δομές.
Ήρθα να σας ακούσω. Να κατανοήσω το πρόβλημα και να βρούμε λύσεις όλοι μαζί, δήμοι, περιφέρειες, κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Μηταράκης και όλα πια δείχνουν ότι οι όποιες ανακοινώσεις δεν θα γίνουν παρουσία του υπουργού.
Λίγο νωρίτερα ο κ. Μηταράκης είχε επισκεφθεί τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη με τον οποίο και συναντήθηκε ενώ αμέσως μετά την σύσκεψη στην ΠΕΔ βρέθηκε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων όπου και τον περίμεναν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος. Λίγο μετά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισκέφθηκε το camp του Κατσικά, όπου ενημερώθηκε για τα θέματα που υπάρχουν και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις.