ΕΥ. ΓΚΟΛΑΣ: «Η χρήση της μάσκας μείωσε κατακόρυφα τα περιστατικά αλλεργικής ρινίτιδας»

Νέα

Η χρήση της μάσκας μείωσε τα περιστατικά εκδήλωσης της αλλεργικής ρινίτιδας σύμφωνα με τον ιατρό ΩΡΛ Ευάγγελο Γκόλα.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», λέει ο κ. Γκόλας που μιλάει για μεγάλη μείωση των περιστατικών.
Η άνοιξη για κάποιους ανθρώπους γύρω μας που είναι αλλεργικοί αποτελεί και μια δύσκολη εποχή γιατί τους βάζει σε συνεχή πρόκληση με τα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν με πιο συχνό απ’ αυτά τη γύρη.
Η έξαρση της ανθοφορίας μεγαλώνει και τον αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζει προβλήματα με αλλεργίες.

Η πιο συνηθισμένη εξ’ αυτών είναι η αλλεργική ρινίτιδα. Σύμφωνα με τον κ. Γκόλα πρόκειται για μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από «μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μύτη και κατά συνέπεια την ρινική / από την μύτη αναπνοή».
Ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως η αλλεργική ρινίτιδα είναι το φτάρνισμα, το μπούκωμα στη μύτη αλλά και η φαγούρα στη μύτη ή στο λαιμό.

Για να γίνει η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι απαραίτητος ένας πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος, όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Γκόλας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικευμένο γιατρό ώστε αυτός με ασφάλεια να διαπιστώσει το πρόβλημα και να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Μην φοβάστε τα κορτιζονούχα σπρέι

Δοθείσης της ευκαιρίας ο κ. Γκόλας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την χρήση κορτιζονούχων σπρέι καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού και τις ανάλογες οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.

Ανοσμία… την ελέγχουμε!

Τέλος, αναφορικά με την ανοσμία ο κ. Γκόλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από τις πιο συχνές αιτίες ανοσμίας είναι η ρινική συμφόρηση, το λεγόμενο μπούκωμα στη μύτη που προκαλείται και από τις αλλεργίες ενώ λιγότερο συχνές αιτίες είναι οι ρινικοί πολύποδες και οι τραυματισμοί στην μύτη.
Η σύνδεση με covid 19 μπορεί να υπάρχει αν και στην περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό λογικά θα εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα γενικής κακουχίας.
Ο κ. Γκόλας σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζει ότι ο ασθενής θα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις ώστε να είναι ξεκάθαρο το αίτιο της ανοσμίας.