Επιστροφή στις μάσκες και αυστηρότερα μέτρα

Νέα

Γιορτές με προφυλάξεις και περιορισμούς για να προλάβουμε νέα έξαρση της πανδημίας

Από σήμερα μάσκες, αποστάσεις και μέτρα πρόληψης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μίας νέας έξαρσης της πανδημίας με τη μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον.

Είναι σαν να επιστρέφουμε ξανά στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχε η αίσθηση ότι «τελειώνει η πανδημία», αλλά ότι έρχεται μία δύσκολη περίοδος κατά την οποία πρέπει να προφυλαχθεί η κοινωνία και να δοθεί περιθώριο αντοχής στο σύστημα Υγείας. Είμαστε ξανά σε μία τέτοια φάση.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει η εορταστική περίοδος μόνο με self test από τους πολίτες δεν άντεξε ούτε μία μέρα και χτες ανακοίνωσε νέα μέτρα και έπονται κι άλλα από 3 Ιανουαρίου.

Τα νέα μέτρα της πρώτης φάσης με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα στις 6 το πρωί ενώ θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου. Συνοπτικά έχουν ως εξής:

– Η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

– Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες (υψηλής προστασίας ΚΝ95 κλπ) είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

– Αναβάλλονται οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα σε κάθε περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.

– Όσοι εισέρχονται στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν από την είσοδο τους, θα πρέπει μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής, να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

– Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για ελέγχους και testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδό τους.

Και νέα φάση μέτρων

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά, όπως εξήγησε ο υπουργός, είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο. Τα νέα μέτρα αν θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου θα έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση, καθώς η επιτροπή επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για το ωράριο, τις αθλητικές εκδηλώσεις και τους φιλάθλους στα γήπεδα, την τηλεργασία και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου λοκντάουν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς των SMS.

Όπως ανέφερε ακόμα, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία, αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Πλεύρης οι έλεγχοι που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα είναι αναλογικά όσοι έχουν γίνει σε όλον τον προηγούμενο χρόνο. Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα, προσέθεσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Όμικρον βρίσκεται και στη χώρα μας και μάλιστα τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων γεγονός που διερευνάται αν οφείλεται στον μεγάλο συγχρωτισμό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες λόγω των εορτών.