Επί ποδός για τη σύσταση Δημοτικού Συμβουλίου

Νέα

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι όποιες αποφάσεις οδηγήσουν στη σύσταση μιας «διαπαραταξιακής Δημοτικής Αρχής», σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο «Κλεισθένης», κι έτσι, υπό την πίεση του χρόνου, ο νέος Δήμαρχος Μ. Ελισάφ εντείνει τις επαφές του με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Μετά την απαντητική επιστολή που είχε στείλει ο απερχόμενος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να συζητηθούν περαιτέρω κάποια ανοιχτά ζητήματα, και η Τατιάνα Καλογιάννη κατέθεσε στον κ. Ελισάφ τις προτεραιότητες της παράταξής της.

Η συνάντηση ανάμεσα στην κ. Καλογιάννη και τον κ. Ελισάφ έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης την Πέμπτη, μετά από πρόσκληση του δευτέρου. Την κ. Καλογιάννη συνόδευαν ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς και ο εκπρόσωπος τύπου της παράταξης Ιωάννινα 2023, Βαγγέλης Σαϊνης. Κατά τη συνάντηση κατατέθηκαν οι απόψεις και των δύο παρατάξεων με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου την επόμενη τετραετία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον η κ. Καλογιάννη ενημέρωσε σχετικά τα μέλη της δημοτικής ομάδας Ιωάννινα 2023 και η συζήτηση για ενδεχόμενη συνεργασία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Οι προτεραιότητες που κατέθεσε η κα. Καλογιάννη στον νέο Δήμαρχο αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα του επιχειρησιακού σχεδιασμού της για το Δήμο, όπως κατατέθηκε στους δημότες την προεκλογική περίοδο και έχουν ως εξής:

 1. Εκπόνηση ολοκληρωμένου Γενικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των υπηρεσιών του Δήμου και των εποπτευόμενων φορέων του.
 2. Μείωση ενεργειακού κόστους δημοτικών κτιρίων, ΔΕΥΑΙ και εποπτευόμενων φορέων.
 3. Ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού στο σύνολο του Δήμου με συστήματα τηλεδιαχείρισης για προσαρμοστικό φωτισμό, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτιστοποίηση της συντήρησής τους.
 4. Εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να υπάρξει ένας ενιαίος χωροταξικός, πολεοδομικός, μεταφορικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός για όλη την εδαφική έκταση του Δήμου.
 5. Καθολική αντιμετώπιση των τεχνών και της πολιτιστικής πολιτικής, με περιοδικότητα και επαναληψιμότητα των δράσεων (δημιουργία θεσμών).

– Με συμμετοχή των βασικών εκπαιδευτικών βαθμίδων και του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης,

– Με παράλληλη αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου και

– Με συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 1. Περιβαλλοντική οχύρωση της λίμνης Παμβώτιδας, με προτεραιότητα στην κατασκευή και ολοκλήρωση δικτύου αποχετεύσεων σε όλες τις κοινότητες του Δήμου.
 2. Υποδομές περιβαλλοντικής παρακολούθησης, αναψυχής και ανάδειξης της λιμναίας και παραλίμνιας περιοχής και εξυπηρέτησης ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και συγκοινωνίας.
 3. Ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων και περιφερειακών σταθμών στάθμευσης.
 4. Διερεύνηση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ανάπτυξης δικτύου TRAM για το σύνολο του Δήμου.

Κατάρτιση ενιαίου μητρώου καταγραφής δημοτών που χρήζουν κοινωνικής μέριμνας, για το σύνολο του Δήμου.

 1. Επέκταση δραστηριοτήτων Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
 2. Μηδενικά τέλη σε όλες τις νέες επιχειρήσεις για το πρώτο έτος.
 3. Διασφάλιση συνεργασίας με τη Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (βελτίωση καλλιεργητικών μεθόδων – φυτοφάρμακα, άρδευση, κλπ).

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ