Επαγγελματικές δεξιότητες και δωρεάν φοίτηση

Νέα

Πάνω από 20.000 θέσεις σε 103 ειδικότητες σε 1.125 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε όλη τη χώρα

Πάνω από 20.000 θέσεις σε 103 ειδικότητες σε 1.125 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε όλη τη χώρα μπορούν να διεκδικήσουν οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να εγγραφούν σε δημόσιο ΙΕΚ.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η περίοδος εγγραφών και η διορία λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου, προθεσμία κατά την οποία θα πρέπει να εγγραφούν στα ΙΕΚ όπου πέτυχαν την εισαγωγή τους και οι απόφοιτοι Λυκείου που συμπλήρωσαν το παράλληλο μηχανογραφικό τον περασμένο Ιούλιο.

Ο διευθυντής των ΔΙΕΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Αλεξίου αναφέρθηκε στην διαδικασία καθώς τα ΙΕΚ δίνουν την δυνατότητα κατάρτισης που διαρκεί 4 εξάμηνα και μετά ακολουθεί η υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση.

«Ο απόφοιτος λαμβάνει Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης και στη συνέχεια δύναται να συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ στο αντικείμενο της ειδικότητάς του για να αποκτήσει Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Η φοίτηση πραγματοποιείται τα απογεύματα και η κατάρτιση ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου. Όσοι συμπλήρωσαν παράλληλο μηχανογραφικό τον περασμένο Ιούλιο και πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΙΕΚ θα πρέπει να εγγραφούν σε αυτό μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Εάν επιθυμούν, μπορούν να κάνουν αίτηση εγγραφής και σε άλλο ΙΕΚ, κι εφόσον επιτύχουν και σε αυτό την εισαγωγή τους, θα πρέπει να επιλέξουν μία εκ των επιλογών τους για να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τροποποιήσει όσες φορές θέλει την επιλογή του και τις προτιμήσεις του» ανέφερε ο κ. Αλεξίου.

Για την υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του, τον βαθμό απολυτηρίου του και το έτος απόκτησής του. Εφόσον επιτύχει την εισαγωγή του, θα προσκομίσει στο ΙΕΚ τα δικαιολογητικά κατά την εγγραφή του.

Για την εγγραφή σε ΙΕΚ υπάρχουν κριτήρια, τα οποία μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με τον Κανονισμό του κάθε Ινστιτούτου. «Διαβατήριο» για την είσοδο αποτελεί το απολυτήριο Λυκείου (Γενικού, Επαγγελματικού).

Στα ΙΕΚ λαμβάνεται υπ’ όψιν και η εργασιακή εμπειρία (με βεβαίωση προϋπηρεσίας), σχετική με την ειδικότητα που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος να καταρτιστεί, αλλά και η εγγύτητα του έτους κατάθεσης της αίτησης με το έτος αποφοίτησης. Επιπλέον, στα ΙΕΚ μοριοδοτούνται και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Στο ΔΙΕΚ Ιωαννίνων υπάρχουν και αυτό το εξάμηνο πολλές ειδικότητες ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει πιλοτικά και το Ειδικής Αγωγής.

Στο επίκεντρο και τα τμήματα του θεματικού ΙΕΚ Βελλάς που ετοιμάζεται και εκείνο να υποδεχτεί νέους σπουδαστές. «Όλες οι ειδικότητες είναι δωρεάν ενώ θα πρέπει να αναφέρω ότι έχουμε λάβει διαπίστευση για τα προγράμματα Erasmus» τονίζει ο κ. Αλεξίου υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πολλοί μαθητές έμειναν εκτός πανεπιστημίων και προσανατολίζονται στην εγγραφή τους στα ΙΕΚ.

Τμήματα θα μεταφερθούν στην Περίβλεπτο

Στα «σκαριά» είναι και η μετεγκατάσταση τμημάτων στο χωριό Περίβλεπτος καθώς είναι αναγκαία η αποσυμφόρηση «Είναι αδύνατο να παραμείνουμε όλοι εδώ» συμπληρώνει ο κ. Αλεξίου.

Δια ζώσης και βλέπουμε….

Τέλος, ερωτηθείς για την φετινή λειτουργία των τμημάτων των ΙΕΚ ο κ. Αλεξίου τονίζει ότι η ενημέρωσή τους είναι για δια ζώσης εκπαίδευση. «Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε την ενημέρωση ότι τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης» καταλήγει ο κ. Αλεξίου.

Οι Ειδικότητες 2021 – 2022

1) Βοηθός Φυσικοθεραπείας (Άτομα με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής).

2) Δημοσιογραφίας, Συντακτών & Ρεπόρτερ.

3) Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης.

4) Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας.

5) Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.

Ειδικότητες στο Παράλληλο Μηχανογραφικό

1) Γραμματέας Ανώτερων και Ανώτατων Στελεχών.

2) Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμηση και Σχεδιασμός Αντικειμένων.

3) Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών.

4) Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ.

Ειδικότητες στο παράλληλο Μηχανογραφικό – ΒΕΛΛΑ

1) Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Tυροκόμος (Τμήμα Ι.Μ. Βελλάς)

2) Τεχνικός Μελισσοκομίας (Τμήμα Ι.Μ. Βελλάς)

Πειραματικές ειδικότητες στο Παράρτημα της Ι.Μ. Βελλάς

1) Τεχνικός Κρέατος και Κρεατοσκευασμάτων Τμήμα Ι.Μ. Βελλάς)

2) Τεχνικός Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών Τμήμα Ι.Μ. Βελλάς).

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ