paramithia_koronoios

Εντατικοί οι έλεγχοι στην Παραμυθιά

Νέα

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία για τον εντοπισμό του ασθενούς «μηδέν» στην Παραμυθιά, δηλαδή του ατόμου εκείνου που νόσησε πρώτος και μετέδωσε τον ιό στους υπόλοιπους, με τις υγειονομικές αρχές να τονίζουν, ότι έχουν καταλήξει σε δύο πιθανά πρόσωπα.

Παράλληλα, συνεχίζεται εντατικά η ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων, ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας επιβεβαιώθηκαν ακόμη δύο κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των φορέων να φτάνει στα εννέα άτομα και χωρίς να υπάρχει νεότερη ενημέρωση μέχρι το απόγευμα της Τρίτης. Παράλληλα, οι έλεγχοι είναι συνεχείς και οι δειγματοληψίες που έγιναν ήδη έχουν ξεπεράσει τις 100.

Από την άλλη πλευρά, οι τοπικές αρχές ζητούν την ενίσχυση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ, ώστε να γίνονται περισσότερες δειγματοληψίες και να επιβεβαιωθεί το συντομότερο αν η διασπορά έχει περιοριστεί στο οικογενειακό περιβάλλον των δύο πρώτων γνωστών κρουσμάτων.
Σύμφψνα με ρεπορτάζ του ITV, αυτό ήταν και το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε την Τρίτη στο ΚΥ Παραμυθιάς παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ κ. Παναγιωτακόπουλου και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα και των υγειονομικών αρχών.

Έτσι, αποφασίστηκε από την Τετάρτη και τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν ώστε καθημερινά να γίνονται τουλάχιστον 80 δειγματοληψίες. Με τον ρυθμό αυτό, εκτιμάται, ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν εξεταστεί περισσότερα από 300 δείγματα, αριθμός απόλυτα ικανοποιητικός σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ για μία κωμόπολη στο μέγεθος της Παραμυθιάς.

Από την ανάλυση των δειγμάτων αυτών και από το εάν ο ιός έχει διασπαρεί και σε ποιο βαθμό στην κοινότητα, θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο λήψης και εφαρμογής μέτρων τοπικού χαρακτήρα, όπως ένα τοπικό lockdown.
«Υπάρχει μία συρροή κρουσμάτων στην Παραμυθιά και η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε εξέλιξη, με ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας από τις στενές επαφές και πηγαίνοντας πιο έξω. Δε γίνεται να ξεκινήσουμε ανάποδα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να στείλουμε λάθος μηνύματα και να έχουμε συμπεράσματα που δε θα είναι πραγματικά. Χρειάζεται ψυχραιμία και γνώση, ώστε οι στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων, να έρθουν μόνοι τους να εξεταστούν και εάν είναι θετικοί να τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα. Χρειάζεται η συνεργασία όλων για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, αλλά σε καμία περίπτωση ο ιός δεν είναι στίγμα», τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Εκτός από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιωτακόπουλο, στη σύσκεψη που έγινε στο ΚΥ συμμετείχαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Πιτούλης, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου – Δασούλα, η περιφ. σύμβουλος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα, ο δήμαρχος Σουλίου Γ. Καραγιάννης, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών της περιοχής και ο αστυνομικός διευθυντής Θεσπρωτίας κ. Παππάς.

Πρόθυμοι για εξέταση οι πολίτες

Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το ΚΥ Παραμυθιάς, κάποιοι εκ των οποίων ήρθαν σε επαφή με τα θετικά κρούσματα και κάποιοι επειδή ανησύχησαν. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη του ΕΟΔΥ στην παρούσα τουλάχιστον φάση, εξετάζονται δείγματα μόνο από τις στενές επαφές των κρουσμάτων. Το πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο ΕΟΔΥ δεν ήταν ο αριθμός των δειγμάτων, αλλά η δυνατότητα ανάλυσής τους, που είναι συγκεκριμένη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έτσι, 20 δείγματα εστάλησαν την Τρίτη στην Πάτρα, και πλέον ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 40, ενώ αν χρειαστεί ανάλυση ακόμη περισσότερων δειγμάτων, αυτή θα γίνεται, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στην Αθήνα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Με τα δεδομένα όπως ήταν γνωστά το μεσημέρι της Τρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Πιτούλης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι η διασπορά έχει περιοριστεί στο οικογενειακό περιβάλλον, πρόσθεσε όμως ότι δε θα πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός.
«Να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και κυρίως να μην αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς ως μιάσματα. Είμαστε κοντά στον ασθενή μηδέν, έχοντας καταλήξει σε δύο άτομα και πιστεύω, ότι αυτό θα μας βοηθήσει πολύ στην ιχνηλάτηση», ανέφερε ο κ. Πιτούλης.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας στάθηκε στην άμεση ανταπόκριση του ΕΟΔΥ και στην συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Ο δήμαρχος Σουλίου Γ. Καραγιάννης χαρακτήρισε ως πολύ αισιόδοξο, το ότι κανένα από τα εννέα θετικά κρούσματα δεν αφορά υγειονομικό προσωπικό είτε του ΚΥ είτε και του νοσοκομείου Φιλιατών.

Αφού τόνισε, ότι έχει ζητηθεί η ενίσχυση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση του αριθμού των εκδρομέων προς την περιοχή και δη των αποδήμων που από την 1η Ιουλίου θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα χωριά τους για το καλοκαίρι.
«Μας ανησυχεί το ότι αν δε μπορούμε να κάνουμε σήμερα μαζικούς ελέγχους, τι θα κάνουμε αν προκύψουν κρούσματα από τον Ιούλιο και έπειτα όταν θα έχει αυξηθεί και ο πληθυσμός στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης που έκανε έκκληση παράλληλα και στην ατομική ευθύνη που θα πρέπει κάθε πολίτης να δείξει αυτήν την περίοδο.

Σημειώνεται πως η Παραμυθιά παρουσίαζε την Τρίτη εικόνα έρημης πόλης, κάτι απόλυτα λογικό, δεδομένης της κατάστασης με την συρροή των εννέα κρουσμάτων κορωναϊού που εντοπίστηκαν από το Σάββατο μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας. Η κατάσταση αυτή έχει κινητοποιήσει το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από τον περιορισμό της διασποράς, ώστε να μη χρειαστεί η λήψη αυστηρών μέτρων ή περιορισμών τοπικού χαρακτήρα. Προς το παρόν αυτό είναι κάτι που εξετάζεται, δεν έχει ληφθεί όμως καμία τέτοια απόφαση, αλλά θα εξαρτηθεί και από την ανάλυση των δειγμάτων τις επόμενες ημέρες.

Τεστ με… drive through στην Ξάνθη

Το πρώτο drive through testing που θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του σχεδιασμού κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού, επισκέφτηκε την Τρίτη το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Το drive through testing που αρχικά θα λειτουργεί για κάποιες ώρες ημερησίως στο 3ο χλμ. Ξάνθης – Καβάλας αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα επιτρέποντας τους πολίτες να δίνουν δείγμα άμεσα, χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους.

Όπως τονίστηκε με τη μέθοδο αυτή, δεν θα υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή για τους πολίτες που θα εξυπηρετούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο λεπτά.
Ο κ. Αρκουμανέας βρέθηκε στην Ξάνθη προκειμένου να δει και να συντονίσει από κοντά όλο το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών τεστ που βρίσκονται σε εξέλιξη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια της Ξάνθης. Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα διενεργούν τεστ καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ενώ και μετά το πέρας του προγράμματος θα παραμείνει μόνιμα στην Ξάνθη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ όπου πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και το γενικό νοσοκομείο Ξάνθης και ενημερώθηκε από τη διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην Κομοτηνή και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.