ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ – Υπό προϋποθέσεις η φιλοξενία προσφύγων

Νέα

Το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα προβληματίζει τους επαγγελματίες του κλάδου που αφενός μπορούν να έχουν ένα κέρδος τους «νεκρούς μήνες» ανά περιοχή, αφετέρου όμως θα κινδυνεύουν να μην έχουν διαθεσιμότητα όταν η ζήτηση θα βρίσκεται στο ζενίθ.
Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί η ισομερής και χωρίς καμία εξαίρεση κατανομή προσφύγων σε όλη την περιφέρεια, κάτι που δε βρίσκει σύμφωνους τους ξενοδόχους, ιδιαίτερα εκείνους στις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές της χώρας.
Στην Κρήτη για παράδειγμα, η αντίδραση των επαγγελματιών του τουρισμού ήταν συντονισμένη κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τα κυβερνητικά σχέδια για τη μετακίνηση και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.
Στη λογική αυτή φαίνεται πως κινείται και η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, μιλώντας για μία περιοχή, που από το 2016 έχει υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες, όχι μόνο στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά σε δωμάτια ξενοδοχείων και σε δεκάδες ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Με δημόσια παρέμβασή της η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, επισημαίνει, ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να γίνεται με τρόπο, που δε θα επηρεάζεται ο τουριστικός χαρακτήρας των περιοχών, γιατί το ζήτημα αυτό επηρεάζει την απόφαση των δυνητικών πελατών σε υψηλό ποσοστό.
Ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Στάθης Σιούτης σε δήλωσή του επισήμανε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της εύρυθμης λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.
«Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Είναι ένα δύσκολο ζήτημα και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με σωστό όμως προγραμματισμό, σχέδιο και διαχείριση.
Η μετεγκατάσταση σε σπίτια και ξενοδοχεία δε θα πρέπει να αλλοιώνει τον τουριστικό χαρακτήρα των περιοχών, γιατί το ζήτημα επηρεάζει την απόφαση των δυνητικών πελατών σε υψηλό ποσοστό. Στα Γιάννενα φιλοξενούνται σήμερα 205 πρόσφυγες και μετανάστες σε τρία ξενοδοχεία, όμως στη νέα πρόσκληση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλες μονάδες, δεν έχει προκύψει καμία πρόταση», τόνισε ο κ. Σιούτης.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία για χρονικό διάστημα έξι μηνών, με αντίτιμο 12 ευρώ ημερησίως για κάθε άτομο.