Εμφανίστηκε ξανά η αιθαλομίχλη

Νέα

Υπέρβαση του ορίου της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.
Η υπέρβαση αφορά κυρίως την Πέμπτη (09.01.2020) όπου η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε οριακά τα 100 μg/m3 με αυξημένες τιμές συγκεντρώσεων κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013) απαιτείται η ενημέρωση του πληθυσμού για τη λήψη μέτρων προφύλαξης όπως παρακάτω:
Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
Οι συγκεκριμένες συστάσεις ισχύουν για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και για το χρονικό διάστημα από Παρασκευή 10.01.2020 και ώρα 12:00 μ.μ ως την Δευτέρα 13.01.2020 και ώρα 11:00π.μ οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Ζημιές σε κάδους από στάχτες

Τις τελευταίες ημέρες και σε διάφορα σημεία έχουν προκληθεί ζημιές σε κάδους απορριμμάτων από στάχτες που εναπόθεσαν συμπολίτες μας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών.
Μάλιστα σε μία περίπτωση, στη Δημοτική Ενότητα Περάματος προκλήθηκε εστία φωτιάς σε υπόγειο κάδο λόγω της ζεστής στάχτης που είχε εναποθέσει κάτοικος της περιοχής.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας είχε συνεργασία για το θέμα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, η οποία χρειάστηκε το διάστημα αυτό, να παρέμβει σε αρκετές περιπτώσεις.
Όπως τόνισε ο κ. Πήχας οι συμπολίτες μας που χρησιμοποιούν τζάκια ή σόμπες αλλά και επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ψησταριές θα πρέπει να αφήνουν τις στάχτες να κρυώσουν, για ένα περίπου 24ωρο και μετά να κάνουν την εναπόθεση σε κάδους.
Η υπηρεσία καθαριότητας από την πλευρά της καταγράφει τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κάδους απορριμμάτων ώστε να γίνει η επισκευή ή η αντικατάστασή τους.