ΕΚΑΒ – Είκοσι αεροδιακομιδές σε μόλις δύο μήνες

Νέα

Είκοσι αεροδιακομιδές έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε μόλις δύο μήνες από τότε που άρχισε να λειτουργεί η βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο Άκτιο, αποδεικνύοντας στην πράξη το πόσο αναγκαία είναι.
Οι αεροδιακομιδές γίνονται από τα νησιά της Λευκάδας, της Ζακύνθου και της Κέρκυρας προς τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Πάτρας ενώ τα πληρώματα του ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει ενταχθεί στο ΕΚΑΒ για αυτό τον σκοπό αποτελούνται από τρεις γιατρούς και πέντε διασώστες.
Η βάση μπορεί να λειτουργεί καθημερινά αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω των περιορισμών του ελικοπτέρου ενώ για αεροδιακομιδές κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιείται μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο διευθυντής της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Β. Παπαδιώτης σε δηλώσεις του στο ITV αναφέρθηκε στη λειτουργία της βάσης του Ακτίου, που εντάχθηκε στον προγραμματισμό του ΕΚΑΒ για τη θερινή περίοδο, που είναι η περίοδος με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις, λόγω του αυξημένου αριθμού των περιστατικών, ειδικά στα νησιά του Ιονίου. Έπλεξε δε, το εγκώμιο των ιατρών και διασωστών του ΕΚΑΒ, που ανταποκρίνονται καθημερινά στις αυξημένες απαιτήσεις, καλύπτοντας ακόμη και μεγαλύτερο αριθμό υπηρεσιών από τον συνήθη.
«Εκτός από τη βάση που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία στο Άκτιο διαθέτουμε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 2-3 ασθενοφόρα στην Κέρκυρα, για να μην επιβαρύνονται τα ασθενοφόρα του νησιού με επιπλέον διακομιδές αυτή την περίοδο, ενώ προσπαθούμε να καλύψουμε όλη την ακτογραμμή από την Πρέβεζα μέχρι τα Σύβοτα ειδικά τα σαββατοκύριακα», σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης.

Ολοκληρώθηκε η τεχνική μελέτη για το νέο κτήριο

Από την άλλη πλευρά, η πρόταση για την κατασκευή του νέου κτηρίου που θα στεγάσει το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει μεν αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.
Παρόλα αυτά, η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Χατζηκώστα σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το υπ. Υγείας, να παραχωρήσει την προτεινόμενη έκταση, στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, λίγο πριν τον Πύργο της κωπηλασίας στο ΚΕΚΩΠ, έχει ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου για το ΕΚΑΒ. Το νοσοκομείο Χατζηκώστα όπως ανέφερε ο κ. Παπαδιώτης έχει ολοκληρώσει την τεχνική μελέτη για ένα κτήριο 1000 τετραγωνικών περίπου, που μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των υποδομών του ΕΚΑΒ.
Η συζήτηση που έγινε με την Περιφέρεια Ηπείρου για την δυνατότητα ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ ήταν σε καλό κλίμα, πλην όμως το έργο, εφόσον δεν αλλάξει κάτι στην πολιτική απόφαση του υπουργείου, θα προταθεί προς ένταξη και χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδιώτης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και προς την Cosmote, για την ανάληψη της δαπάνης για το συνολικό εκσυγχρονισμό του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ στην Ήπειρο, που από τον Οκτώβριο, αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία στο σύνολό του.