«Εάν δεν τηρηθούν οι όροι θα προσφύγουμε εμείς…»

Νέα

Στην υπόθεση της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) επανέρχεται η Περιφέρεια και περνά στην αντεπίθεση.

Στο περιθώριο προγραμματισμένης συνέντευξης, ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε για το θέμα και προανήγγειλε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κατά της όποιας νέας διακήρυξης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) αν δεν ληφθούν υπόψη τα τρία σημεία στα οποία είχε αναφερθεί και προ ολίγων ημερών.

Τα τρία σημεία

Τα τρία σημεία που έθεσε εκ νέου ο κ. Καχριμάνης αφορούν συνοπτικά το τονάζ, την εξάμηνη εκπαίδευση προσωπικού, αλλά και τον αριθμό των  μηχανημάτων. Όροι,  που σύμφωνα με τον περιφερειάρχη συνάδουν με τους όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Ηπείρου με τον ανάδοχο της προμήθειας του εξοπλισμού με τους ΣΜΑ.

Έσπευσε να δηλώσει ότι οι όροι αυτοί είναι δεσμευτικοί τόσο για την περιφέρεια όσο και για τον ΦοΔΣΑ και πρέπει να περιλαμβάνονται στη νέα διακήρυξη «διαφορετικά θα πρέπει να προσφύγουμε εμείς» υπογράμμισε.

Υπάρχουν και οι έλεγχοι…

Ο περιφερειάρχης έθεσε και το ζήτημα των ελέγχων λέγοντας:   «Ό, τι κατασκευαστικό έπρεπε να γίνει για να μπουν τα μηχανήματα, εμείς  το ετοιμάσαμε. Στο ΕΣΠΑ υπάρχουν παράμετροι και προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διακήρυξη για τη δοκιμαστική τους λειτουργία. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω τους όρους της σύμβασης γιατί διαφορετικά θα είμαστε εκτεθειμένοι στους ελέγχους που θα γίνουν από την ΕΔΕΛ και αν απενταχθεί το έργο, τότε θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες».

Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι «είναι ζήτημα πέντε λεπτών  η συνεννόηση για τη σύνταξη της διακήρυξης σύμφωνα με τις δεσμεύσεις έναντι του ΕΣΠΑ» και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αυθαιρετούμε στους όρους που βάζουμε, να μην  έχουν ταύτιση με τους όρους με τους οποίους συγχρηματοδοτηθήκαμε από την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα σε ο, τι αφορά τα απορρίμματα (ο, τι έγινε μέχρι σήμερα) είναι μια προίκα τρόπον τινά που δίνει ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης στον πρώτο. Και το λέω αυτό μετά γνώσεως ότι είμαστε μια Περιφέρεια που έχει κάνει τα περισσότερα στον τομέα αυτό, ενώ σε άλλες περιφέρειες δεν έχουν καν ξεκινήσει οι δημοπρασίες για τους ΣΜΑ.   Μέχρι σήμερα με την πρωτοπορία της Περιφέρειας η Ήπειρος διαχρονικά δεν έχει πληρώσει ευρώ πρόστιμο για τα απορρίμματα. Εγώ θέλω να προχωρήσει σωστά το έργο από δω και πέρα. Μέχρι  τώρα  δεν έχω στείλει τους όρους της σύμβασης του εξοπλισμού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κάνει έλεγχο των αποφάσεων. Αυτοί όμως οι όροι είναι δεσμευτικοί και για μας και για τον ΦΟΔΣΑ και πρέπει να περιλαμβάνονται στη νέα διακήρυξη, διαφορετικά θα πρέπει να προσφύγουμε εμείς» κατέληξε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ