epimelitirio-nea

Δύσκολη η ένταξη στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή»

Νέα

Με μια επιστολή που απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον υπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, και τον υφυπουργό Οικονομικών, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων εξηγεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες για να ενταχθούν στον δεύτερο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ παράλληλα ζητά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά στην επιστολή σημειώνονται τα εξής:

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επικοινωνούμε μαζί σας για να σας κάνουμε γνωστά τα αυτονόητα, τα ιδιαίτερα προβλήματα που συνεχίζουν να έχουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι μη ευνοϊκές προϋποθέσεις ένταξης τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως σε αυτό της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 2».

Διαπιστώνουμε πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η 22α  Ιουνίου ενώ η ημερομηνία έναρξης ήταν η 15η Ιουνίου, χρόνος μη ικανός για να μπορεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να καταθέσει τα δικαιολογητικά του με δεδομένο ότι δεν έχει οργανωμένα εσωτερικά λογιστήρια όπως ενδεχομένως έχουν οι μεγαλύτεροι κλάδοι της επιχειρηματικότητας καθώς και ότι μεσολαβεί και πάλι Σαββατοκύριακο με τα περισσότερα λογιστικά γραφεία να είναι δικαίως μη διαθέσιμα.

Μας ενημερώνετε ότι μετά την 22α  Ιουνίου θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με τους ακριβείς όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής, αγνοώντας ότι οι επιχειρηματίες δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν τα παραπάνω πριν την κατάθεση υποβολής του αιτήματος τους και χωρίς να συμμερίζεστε τον αγώνα που δίνουν κάθε φορά για να ενταχθούν και δυστυχώς κατόπιν εορτής απεντάσσονται λόγω των μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στην ελληνική επιχειρηματικότητα δεν είναι λίγες αλλά χιλιάδες οι ατομικές επιχειρήσεις που εκ του νόμου δεν χρησιμοποιούν ταμειακή μηχανή και όμως εσείς, δεν δείχνετε να αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν τους δίνετε τη δυνατότητα ένταξης παρότι θα ήταν μια σημαντική ανάσα για αυτούς η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Σας είχαμε ζητήσει επεξηγήσεις για την ρήτρα εργαζομένων και ακόμη και σήμερα που είναι ανοιχτή η διαδικασία ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχετε αποσαφηνίσει τι τελικά θα ισχύσει.

Δίνετε τέλος, τη δυνατότητα να ενταχθούν στη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, η ΔΕΥΑ της χώρας δηλαδή νομικά πρόσωπα των δήμων δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να στηριχθούν από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών με άλλους τρόπους και άλλα προγράμματα που αφορούν αποκλειστικά  την αυτοδιοίκηση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δείτε με ιδιαίτερη σπουδή την επιστολή μας και θα κάνετε εκείνες τις βελτιώσεις και διορθώσεις όπως θα προχωρήσετε και σε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής αιτήματος για να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 2.

Δεν ζητάμε μονοπωλιακή και προνομιακή στήριξη αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε χρήματα και εργαλεία που αφορούν την επιχειρηματικότητα να οδηγούνται στους δήμους.

Ζητάμε τα αυτονόητα, τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελληνικών Υπουργείων και επιθυμούμε να δώσετε με το δικό σας τρόπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας να κατανοήσει, ότι δεν προήρθε από παρθενογένεση αλλά και από ΕΜΑΣ, από τα χρήματα των επιχειρηματιών και μάλιστα καθημερινά αυτοί είναι οι οποίοι συναλλάσσονται και δημιουργούν έσοδα σε αυτές αλλά και καλύπτουν όποτε αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση την μαύρη τρύπα τους.

Ας δούμε επιτελούς τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, ανοίξτε επιτέλους  την ομπρέλα σας και ας ήρθε καλοκαίρι γιατί αν έρθει η μπόρα κανείς μας αλλά ούτε και η ελληνική οικονομία θα σωθεί».