Δράσεις ενημέρωσης για αιμοδοσία και δωρεά μυελού

Νέα

Εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών διοργανώνουν τα δημοτικά σχολεία του συγκροτήματος της Ακαδημίας, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην ομάδα «Νοιάζομαι και Δρω».
Τα παιδιά, λοιπόν, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους ενήλικες πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον Σύλλογο Θαλασσαιμίας Ηπείρου και τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των δύο Νοσοκομείων της πόλης των Ιωαννίνων.
Οι δράσεις κορυφώνονται σήμερα με την εθελοντική αιμοδοσία στο συγκρότημα της Ακαδημίας με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων του σχολείου να απευθύνουν κάλεσμα στους συμπολίτες για την σημερινή εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Ακαδημίας από τις 9 το πρωί έως τις 13.30.
Θερμές ευχαριστίες για την πρωτοβουλία προς τους γονείς, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές απηύθυναν με δηλώσεις τους η Ελευθερία Ζερβού, διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ και ο Νίκος Τζίμας, εκπρόσωπος των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Η συνεργασία έχει ξεκινήσει με δράσεις από την αρχή της σχολικής χρονιάς και θα κορυφωθεί τον τελευταίο μήνα της σχολικής χρονιάς 2019-2020, από την 14η Μαΐου έως και την 14η Ιουνίου που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.
Το εγχείρημα περιλαμβάνει ομιλίες, βιωματικές δράσεις, γκράφιτι σε σχολεία και κοινόχρηστους χώρους, διαγωνισμό αφίσας και ζωγραφικής, παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού, συμμετοχή στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών, ανοιχτές αιμοληψίες καθώς και ταυτοποίηση δοτών μυελού των οστών.

Παραμένουν οι ανάγκες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Έκκληση για την προσφορά μονάδων αίματος της ομάδας 0- απευθύνει το τμήμα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, έχοντας πάντως ξεπεράσει τις εφιαλτικές καταστάσεις που γνώρισε από την αρχή του έτους.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ανάγκες καλύπτονται με σχετική επάρκεια, όχι όμως στη συγκεκριμένη κατηγορία για την οποία απηύθυνε έκκληση η διευθύντρια του τμήματος, Ελευθερία Ζερβού.
Παρόλα αυτά, το 2019 θεωρείται ως μία χρονιά με αρνητικό πρόσημο, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, αφού χρειάστηκε να γίνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες από την αρχή του έτους και έπειτα το καλοκαίρι για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Όπως ανέφερε η κα Ζερβού μέχρι σήμερα το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ έφτασε τις 10.000 μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων και συνολικά τις 28.000 μαζί με τις μεταγγίσεις πλάσματος και αιμοπεταλίων.
«Αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό που καταφέραμε μαζί με τους εθελοντές αιμοδότες το 2019, αφού δεν κινδύνευσε κανείς. Έρχονται γιορτές, τα χειρουργεία λιγοστεύουν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες. Και αυτή την περίοδο οι μεγαλύτερες ανάγκες είναι στην ομάδα 0-, στην οποία ανήκουν πολλοί μεταγγιζόμενοι ασθενείς», ανέφερε η κα Ζερβού.