ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΖΗΤΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – Εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση για το επίδομα

Νέα

Εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, η οποία αποσαφηνίζει σε ποιους και με ποια κριτήρια θα κατανεμηθεί το ποσό των 62 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για εφέτος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Πιο συγκεκριμένα πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.
Ωστόσο αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.
Φέτος για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.
Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.
Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.
Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.
Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Ο νομός Ιωαννίνων εντάσσεται στην πρώτη ζώνη και η τιμή όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής είναι στο 1,04 το λίτρο.
Η ζήτηση έχει ξεκινήσει -ενώ η μεταστροφή του καιρού που μέχρι στιγμής ήταν καλοκαιρινός, αναμένεται να αυξήσει και τον αριθμό των παραγγελιών. «Έχουμε παραγγελίες με μικρές ποσότητες αλλά υπάρχει ροή», τόνισε ο αντιπρόεδρος.
Ο αντιπρόεδρος των Πρατηριούχων κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα των Βενζινοπωλών να μειωθούν οι φόροι ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης να μειωθεί και να μπορούν οι πολίτες να το προμηθευτούν και να ζεσταθούν.
Παράλληλα, κάλεσε τους καταναλωτές πριν προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης να καθαρίσουν και να συντηρήσουν τον καυστήρα ώστε να δουλεύει σωστά.
Τέλος, αναφορικά με την προμήθεια, κάλεσε τους καταναλωτές να είναι παρόντες στην προμήθεια και να ελέγχουν τα τιμολόγια παραλαβής.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ