ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Περιορισμένη η αντιπαράθεση για το Μουσικό Σχολείο

Νέα

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, δε θα μπορούσε να μη συζητηθεί το ζήτημα της στέγασης του Μουσικού Σχολείου, που τέθηκε επί τάπητος στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα.
Αυτός που το έθεσε ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας που ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις για το περιεχόμενο και το ύφος της ανακοίνωσης του Δήμου. «Η δημοτική αρχή θα πρέπει να πιέσει με κάθε τρόπο τη Μητρόπολη προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να καταφέρεται δημόσια εναντίον εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, προσπαθώντας να διαφυλάξει το προσωπικό προφίλ του δημάρχου και το αν τελικά ενδιαφέρθηκε ή όχι για το πρόβλημα. Η δημοτική αρχή είναι βασικά υπεύθυνη αυτή τη στιγμή για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, γιατί εκείνη αρχικά ξεκαθάρισε ότι το σχολείο θα μεταφερθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και μετά, προσπάθησε να καθησυχάσει τη σχολική κοινότητα για τους λόγους μεταφοράς. Επίσης, τα σχολεία στην Περίβλεπτο, πρόταση που απέρριψε ήδη το σχολείο για μετεγκατάσταση, δεν μπορούν να είναι λύση για όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες της πόλης, μόνο και μόνο επειδή άδειασαν από τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους των τελευταίων ετών», αναφέρεται στη δήλωση που έστειλε στα τοπικά μέσα την επόμενη ημέρα.
Ο Θ. Μπέγκας, από την πλευρά του, στάθηκε περισσότερο στα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα σχολεία, το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε πολλές περιπτώσεις και η προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ ο Ν. Γκόντας πρότεινε να απευθυνθεί ο δήμος στα αγαθοεργά καταστήματα και να προτείνει την ανάληψη της δαπάνης για τις απαιτούμενες εργασίες, με το ποσό να συμψηφίζεται με τα μελλοντικά μισθώματα.
Μία συνολική και αναλυτική ενημέρωση για το ιστορικό της υπόθεσης έδωσε ο κ. Ελισάφ που απέρριψε κατηγορηματικά την κριτική που δέχεται ο ίδιος ότι η πρόταση για τη μεταστέγαση στην Περίβλεπτο είχε το χαρακτήρα του τελεσιγράφου. «Είναι γεγονός, ότι κανένας δεν θέλει να ξεβολευτεί. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος, να μεταφέρουμε δηλαδή τα προβλήματα στα παιδιά, για να ξεπεράσουμε τα δικά μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Νέο κτήριο ζητά η ΕΛΜΕ
Για το ζήτημα θέση πήρε και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων ζητώντας να λυθεί το θέμα της στέγασης του Μουσικού σχολείου, με την άμεση κατασκευή Σχολικού Συγκροτήματος που θα πληροί τις προδιαγραφές για έναν τέτοιου τύπου σχολείο και να σταματήσει η μίσθωση διάφορων δομών συχνά ακατάλληλων για σχολική χρήση. Ακόμη, ζητά να γίνει άμεσα έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων ώστε να πιστοποιηθεί η καταλληλότητά τους για σχολική χρήση.
«Στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η μεταφορά του σχολείου στην περιοχή της Περιβλέπτου είναι και το θέμα των τμημάτων ένταξης στα οποία φοιτούν μαθητές με μαθησιακά προβλήματα, η ταλαιπωρία των γονέων να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους, αλλά και η αποξένωση των μαθητών αυτών από την υπόλοιπη μαθητική κοινότητα.
Σε αυτούς τους δύσκολους πραγματικά καιρούς, όπου ο εκπαιδευτικός κόσμος βάλλεται διαρκώς, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη «μεγάλο θέμα» αυτό της έλλειψης σχολικής στέγης.
Το πρόβλημα αυτό φυσικά δεν είναι τωρινό. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που δυστυχώς καμία δημοτική αρχή μέχρι τώρα δεν το αντιμετώπισε, αφήνοντας στην τύχη τους πολλές σχολικές μονάδες, με τα πολλά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματά τους να λειτουργούν.
Βλέπουμε την «ανησυχία της δημοτικής αρχής», για την ακαταλληλότητα του κτιρίου όπου στεγάζεται το Μουσικό, αλλά δεν βλέπουμε να γίνονται ενέργειες – όπως φυσικά δεν έγιναν ποτέ – για την βελτίωση, επισκευή σχολικών μονάδων που έχουν χρόνια προβλήματα στεγανότητας αλλά και φθορών στους φέροντες οργανισμούς και στα στοιχεία πλήρωσης των κτιρίων.
Η θέση της ΕΛΜΕ-Ι από χρόνια είναι, η δημιουργία – κατασκευή νέου δημόσιου σχολικού συγκροτήματος, ώστε να μην χρειάζεται πλέον η μίσθωση κτιριακών δομών.
Επίσης δεν είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών, να βρουν τον κατάλληλο χώρο ή τα κονδύλια που απαιτούνται για την σχεδίαση και την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, ούτε είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση του συγκεκριμένου κτιρίου, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει από χρόνια ο ιδιοκτήτης, δηλαδή η Μητρόπολη Ιωαννίνων», σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.