ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Ολική παρέμβαση για τα LED και με ιδιωτικά κεφάλαια

Νέα

Στην αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση με την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων θα προχωρήσει ο δήμος Ιωαννιτών σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, αργά το βράδυ της Τρίτης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής όπως είχε διαμορφωθεί πριν λίγες ημέρες με την σημείωση ότι αν γίνει αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη η προσφυγή και δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός τότε το συγκεκριμένο έργο θα προχωρήσει μέσω του ΕΣΠΑ.
Οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος και Φώτης Βάββας απάντησαν από την πλευρά τους σε ερωτήματα που τέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους. Από τις απαντήσεις που ξεχώρισαν είναι ότι η μελέτη του δήμου για την κάλυψη όλης της έκτασης με φωτισμό LED θα έχει ολοκληρωθεί σε ενενήντα ημέρες ενώ το κόστος της μελέτης θα καλυφθεί από τον μηχανισμό ELENA που αξιοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου.
Από την μελέτη, όπως ανέφεραν, θα προκύψει η πλέον ενδεδειγμένη λύση που θα είναι είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης. Ακόμη, ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την μελέτη και την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης ενώ θα παραλάβει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό έργο. Τέλος, ο Δήμος θα υποβάλλει έργα στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ που δεν μπορούν να χρηματοδοτούν από άλλη πηγή.

«Δεν υπήρχε λόγος να ακυρωθεί ο διαγωνισμός»
Εκ μέρους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» η κεντρική εισήγηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Θωμά Γιωτίτσα. Ο κ. Γιωτίτσας υπεραμύνθηκε της επιλογής που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή να προχωρήσει στον διαγωνισμό με την δέσμευση κονδυλίων από τους ανταποδοτικούς πόρους. Καταλόγισε ευθύνες στην δημοτική αρχή για την ακύρωση του διαγωνισμού υποστηρίζοντας ότι έγινε χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα.
Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι δεν θα υπήρχε καμία επιβάρυνση στους πολίτες ούτε για τον δήμο. Δεν υπήρχε λόγος να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, είπε και υποστήριξε ότι με την λύση που επιλέγει η δημοτική αρχή θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και κανένα όφελος.

Η πρόταση της Τ. Καλογιάννη
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη διαφώνησε τόσο με την επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού μέσω ιδίων πόρων όσο και την νυν δημοτική αρχή καθώς δεν έχει πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση. Πρότεινε για την περίπτωση που γίνει αποδεκτή η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέρος του έργου μέσω του ΕΣΠΑ και για τον υπόλοιπο δήμο με την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Αν απορριφθεί η προσφυγή τότε να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός ELENA για το σύνολο του Δήμου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης: «Σήμερα με εξάρτηση από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί της προσφυγής, υφίστανται οι παρακάτω προοπτικές:
α. Η απόρριψη της προσφυγής. Συνεπώς, η Δημοτική Αρχή να: Αξιοποιήσει –όπως προτείνει- τον μηχανισμό ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων {για την οποία αξιοποίηση διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας}, μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου και την άμεση κινητοποίηση για την υλοποίηση του έργου, με τίτλο: «Αναβάθμιση και Βελτιστοποίηση του αστικού και οδικού φωτισμού στο σύνολο του Δήμου Ιωαννιτών» με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.
β. Η αποδοχή της προσφυγής. Συνεπώς, η Δημοτική Αρχή να: Υποβάλλει άμεσα το έργο των 2.700 φωτιστικών στο Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020», όπως μελετήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και το υπόλοιπο έργο για την «Αναβάθμιση και Βελτιστοποίηση του αστικού και οδικού φωτισμού στο σύνολο του Δήμου Ιωαννιτών» να υλοποιηθεί με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων».
«Είμαστε θετικοί στην υλοποίηση του έργου με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Επιπροσθέτως, θεωρούμε ότι το μοντέλο ΣΔΙΤ έναντι του μοντέλου Σ.Ε.Α, πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα Και αυτό διότι, με το μοντέλο ΣΕΑ, έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα σε πολλές αυτοδιοικητικές αρχές της χώρας, εξαιτίας του τρόπου δημοπράτησης και των συγκεκριμένων όρων και παραδοχών που εντάχθηκαν στις διακηρύξεις, οι οποίοι αποδυνάμωναν τον υγιή ανταγωνισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Ο Λαζ. Νάτσης, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο το οποίο δεν θα είναι αποδοτικό για τους πολίτες. Υποστήριξε, ότι με την λύση που επιλέγει η δημοτική αρχή θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση.
Η Όλυ Τσουμάνη στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα ανέφερε όμως πως με όποιον τρόπο και να εκτελεστεί το έργο δεν θα ωφεληθούν οι πολίτες. Τάχθηκε ωστόσο υπέρ της αξιοποίησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Ο Χρ. Πατσούρας πρότεινε να προχωρήσει το έργο από τις υπηρεσίες του δήμου και με πόρους του δήμου, χαρακτηρίζοντας προβληματική την απόφαση που έλαβε τελικά το δημ. συμβούλιο
«Η απόφαση είναι προβληματική και η δημοτική αρχή δεν μπορεί να το καλύψει αυτό κάτω από πολιτικολογίες περί “win-win” και μάχη εντυπώσεων για την υποτίθεται ουδέτερη και απολιτίκ της στάση στα δημοτικά.
Η εκχώρηση, ειδικά με τον τρόπο που γίνεται, είναι μια σαφής εξόφληση επιταγών στο πολιτικό σύστημα, που στηρίζει τη δημοτική αρχή, και στην κυβέρνηση», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Αριστερή Παρέμβαση.

Οι παρατάξεις της σύμπραξης
Ο Νικ. Γκόντας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η λύση της δημοτικής αρχής δίνει οριστική λύση σε ολόκληρο το δήμο. «Το ζήτημα είναι αν θέλουμε τρία εκατομμύρια χαράτσι στους Γιαννιώτες ή μια λύση ανέξοδη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα και μέσω ανακοίνωσης της παράταξης στην πρώην δημοτική αρχή και προσωπικά στον κ. Μπέγκα.
«Η παράταξή μας στα χρόνια της θητείας της μίλησε με έργα, τα οποία απολαμβάνουν μέχρι σήμερα οι Γιαννιώτες και οι επισκέπτες, Αντί λοιπόν να συγκριθεί μαζί μας με έργα ο κ. Μπέγκας εξακολουθεί να αρκείται σε ασκήσεις παρελθοντολογίας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν το μηδενικό έργο. Ούτε ένα έργο, ούτε μια παρέμβαση δεν είδαν οι συμπολίτες επί των ημερών του. Αυτό εκτιμήθηκε δεόντως στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, κάτι που δεν μπορεί να ξεπεράσει ο κ. Μπέγκας και αναλώνεται σε ακατάσχετους βερμπαλισμούς για να καταλήξει στην προσφιλή του φράση “δεν προκάναμε”», αναφέρεται σχετικά.
Ο Άρης Μπαρτζώκας υπογράμμισε ότι είναι σαφή τα πλεονεκτήματα από μία πρόταση που δίνει συνολική λύση σε ολόκληρο το δήμο και δεν έχει κανένα κόστος για τους πολίτες. Υπογράμμισε επιπλέον ότι η αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων για την αντικατάσταση του φωτισμού σε όλο το δήμο αποτελεί μία αξιόπιστη λύση.

Σε αντιπαράθεση Θ. Μπέγκας και Μ. Ελισάφ
Την προσπάθεια δημιουργίας μιας κυρίαρχης άποψης στη λογική να ακυρωθεί η δουλειά της προηγούμενης δημοτικής αρχής τόνισε στην εισήγησή του ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας. Έκανε λόγο για ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής, λέγοντας, ότι δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη αντιπρόταση με τεχνικά χαρακτηριστικά και χρονοδιαγράμματα παρά μια αόριστη υπόσχεση και μετάθεση των αποφάσεων μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από εξωτερικό συνεργάτη τον οποίον η δημοτική αρχή επιλέγει να συνεργαστεί.
Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, κάλεσε τους κ.κ. Γκόντα και Μπαρτζώκα να απαντήσουν γιατί με τη στάση του σήμερα αναιρούν τους εαυτούς τους όταν πριν μερικούς μήνες ομοφωνούσαν για τη διενέργεια του διαγωνισμού των 3 εκ. ευρώ.
«Οι πολιτικές εμμονές στη μέθοδο της σύμπραξης με ιδιώτες για μία τόσο μικρή επένδυση, με αναμφίβολα αποτελέσματα αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που ακυρώνει τη δυνατότητα του δήμου να εκτελεί έργα με ιδίους πόρους. Επίσης, ακυρώνει κάθε προσπάθεια να μοχλεύσουμε πόρους από τα δικά μας ταμεία ή από το Περιφερειακό πρόγραμμα «ΉΠΕΙΡΟΣ», χωρίς καμία επιβάρυνση για τους συμπολίτες μας», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ στην τοποθέτησή του ανέφερε, ότι η ωραιοποίηση της κατάστασης του παρελθόντος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση του δήμου. «Ειδυλλιακές εικόνες ενός μηχανισμού που δούλευε και ξαφνικά παρέλυσε απέχουν από την πραγματικότητα. Η υλοποίηση του έργου με ιδιωτικούς πόρους ναρκοθετούσε την οικονομική κατάσταση του δήμου και οδηγούσε σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ο κίνδυνος αύξησης των τελών ήταν αυτός που οδήγησε στην λήψη της απόφασης για ακύρωση του διαγωνισμού.
Επανέλαβε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρότι γνώρισε τις αντιρρήσεις της νέας προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι στον διαγωνισμό ενώ μπορούσε εξ αρχής να το εντάξει στο ΕΣΠΑ.
«Μέσα σε τρεις μήνες θα λογοδοτήσουμε. Θα δούμε πραγματικά ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Θα δούμε και πόσες είναι οι λάμπες στον δήμο μας. Θα γίνει πλήρης καταμέτρηση, πλήρης προετοιμασία και θα ξέρουμε ακριβώς που βαδίζουμε», τόνισε ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του.
Στον κ. Μπέγκα απάντησε την επομένη η παράταξη του κ. Γκόντα καταλογίζοντάς του πικρία από την απώλεια της θέσης του. «Όταν θυμάται χαίρεται ο πρώην Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος για μια ακόμη φορά έκανε άλματα μνήμης για να δικαιολογήσει, ατυχώς, την παρουσία του στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας. Κακός σύμβουλος η πικρία της απώλειας της καρέκλας του Δημάρχου για τον κ. Μπέγκα και όσο πιο νωρίς το αντιληφθεί ο ίδιος και οι εναπομείναντες συνεργάτες του, τόσο καλύτερα για τον ίδιο και για την παράταξη και κυρίως για την πόλη μας. Οι δικές μας περίοδοι ήταν οι περίοδοι εκείνες που η πόλη μας είχε τα περισσότερα έργα και στα οποία υπάρχει η δική μας σφραγίδα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στη γραπτή ανακοίνωση.

Νέα έργα προς ένταξη
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συζήτηση και για τα έργα του δήμου που θα υποβληθούν προς ένταξη στην πρόσκληση που είναι στον αέρα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος.
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να υποβληθούν τρία έργα.
Πρόκειται για:
– Δημιουργία ισόπεδων κυκλικών κόμβων στην συμβολή των οδών Δωδώνης, Ζέρβα, Πυρσινέλλα, Ελευθερίου και Σπύρου, στη συμβολή των οδών Γράμμου, Κωνσταντινουπόλεως και Καλπακίου και στη συμβολή της Λεωφόρου Παπανδρέου με Κουντουριώτου και Ευαγγελίδη.
– Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου.
– Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Ιωαννιτών με νέα ενεργειακά αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών οχήματα.
Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος σημείωσε ότι ετοιμάζεται κι ένα τέταρτο έργο που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων με την τοποθέτηση φωτοβολταικών.