ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ – Το τεχνικό πρόγραμμα έφερε αντιπαράθεση

Νέα

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής Μετσόβου και της παράταξης «Δύναμις Δημοτών» ήταν συχνές από την προεκλογική περίοδο και αυτό δεν άλλαξε μέχρι σήμερα, που αφορμή για ανταλλαγή αιχμηρών ανακοινώσεων αποτέλεσε η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2020.
Την αρχή έκανε η «Δύναμις Δημοτών» που σε ανακοίνωσή της συνεχάρη τις άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Μέτσοβον Νέα Εποχή» και «Προοπτική Ανάπτυξης» για τη συνεργασία που είχαν στην κατάρτιση και ψήφιση του νέου τεχνικού προγράμματος, το οποίο και έλαβε έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα
«Το εν λόγω τεχνικό πρόγραμμα καταρτίσθηκε λαμβάνοντας υπόψιν και την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Επίσης, οι αρχές που τηρήθηκαν είναι η μη κατάτμηση ομοειδών έργων – εργασιών, η συγκεκριμενοποίηση και στόχευση των έργων για την κάλυψη πραγματικών αναγκών και τέλος η κατάθεση ¨οράματος¨ διαμέσου της εκπόνησης νέων μελετών.
Το Μέτσοβο σαφώς και έχει κυρίαρχο ρόλο στην Δημοτική Ενότητα Μετσόβου και αυτό λήφθηκε υπόψιν, για πρώτη φορά εγκρίθηκε ποσό για Μελέτη αποχετευτικού στα χωριά του Δήμου Εγνατίας (Μεγάλο Περιστέρι – Μεγάλη Γότιστα – Σίτσαινα – Μικρή Γότιστα) και τέλος υπήρξε σαφής στόχευση για την κάλυψη έργων σύμφωνα με προτεραιότητες του Δήμου. Δυστυχώς οι πόροι των Δήμων είναι λίγοι και δεσμευόμαστε ότι στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε και άλλες ανάγκες των κοινοτήτων.
Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να ψηφιστεί ένα κοινό Τεχνικό Πρόγραμμα και από τις τέσσερις μειοψηφικές παρατάξεις του Δήμου Μετσόβου, η παράταξη του Δημάρχου αγκυλωμένη σε μικροπολιτικές στρατηγικές τους χθες δεν μπόρεσε να αφήσει στην άκρη τους εγωισμούς και να συνεργαστεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει σημειώνοντας πως οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για να προχωρήσει μπροστά ο Δήμος.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής Μετσόβου
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή Μετσόβου αναφέρει πως το πρόγραμμα που κατέθεσαν οι τρεις παρατάξεις διαφέρει από το δικό της μόνο σε σημεία που αφορούν τη χρηματοδότηση κοινοτήτων για λόγους αντεκδίκησης.
«Το πρόγραμμα βασίζεται σε χρηματοδοτήσεις που η πρώην και παρούσα Δημοτική Αρχή εξασφάλισε από προγράμματα (INTEREGII, Φιλόδημος, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Πράσινο Ταμείο κλπ) που έχουν δρομολογηθεί και καλύπτουν το 90% του τεχνικού προγράμματος.
Αυτό το πρόγραμμα αντέγραψαν και τροποποίησαν μέρος του για λόγους εντυπωσιασμού και για να εκδικηθούν μετεκλογικά τις Κοινότητες που δεν τους προτίμησαν.
Πού διαφωνήσαμε:
-Κάθε χρόνο το τεχνικό πρόγραμμα ενέκρινε ποσό 50.000,00 ευρώ από την ΣΑΤΑ για προμήθεια σκυροδέματος και κατανέμονταν στις έξι (6) Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Εγνατίας ισομερώς για να αντιμετωπισθούν βασικές ανάγκες σε δρόμους τους καθώς είναι κοινότητες του Δήμου που υπολείπονται σε υποδομές. Οι τρεις παρατάξεις πρότειναν ανισοκατανομή αποκλείοντας κοινότητες όπως τα Σίτσαινα, τη Μικρή και Μεγάλη Γότιστα, όπου δεν ενέκριναν ούτε ένα φτυάρι από ποσό που δικαιούνται βάσει του Νόμου καθώς η χρηματοδότηση ΣΑΤΑ κατανέμεται σε όλες τις Κοινότητες υποχρεωτικά.
-Με το ίδιο σκεπτικό απέκλεισαν από τη ΣΑΤΑ τις ίδιες τοπικές Κοινότητες στις οποίες δεν πρότειναν ούτε ένα ΄΄σεντς΄΄ από χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ για οποιοδήποτε έργο τους που είχαν προτείνει οι πρόεδροί τους», σημειώνεται στην απάντηση της δημοτικής αρχής.
«Δυστυχώς η κακή εφαρμογή του ΄΄Κλεισθένη΄΄ βρίσκει υποστηρικτές στον Δήμο μας, που στην προσπάθειά τους να πλήξουν τον Δήμαρχο, να μην καταθέσει έγκαιρα προϋπολογισμό, να μην δουλέψει ο Δήμος δηλαδή, μετήλθαν σε τακτικές αποχής από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μην υπάρχει απαρτία και καμάρωναν γι’ αυτό.
Όσοι από τις τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας επιθυμούν ειλικρινή και άδολη συνεργασία θα μας βρουν σύμφωνους, τους άλλους θα τους αφήσουμε να παριστάνουν τους δημάρχους στο facebook και να τάζουν δημοτική διαχείριση ως εν ενεργεία Δήμαρχοι», καταλήγει η ανακοίνωση απαντώντας και στο πολιτικό σκέλος της κριτικής της αντιπολίτευσης.