ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Στον δρόμο των συνεργασιών για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Νέα

Σε μάχη ψήφο με ψήφο εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα στον νυν δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα και τον αντίπαλό του Μωυσή Ελισάφ, επικεφαλής της νεοσύστατης παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή». Η διάφορά ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ήταν μικρή με ποσοστά 49,67% και 50,33% αντίστοιχα.
Από τη στιγμή που άρχισαν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα φαινόταν ότι καμία από τις δύο παρατάξεις δεν είχε μεγάλο προβάδισμα και η τελική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έκλεισε με 235 περισσότερες ψήφους για τον κ. Ελισάφ. Σημειώνεται πως 17.554 πολίτες ψήφισαν υπέρ του κ. Μπέγκα και 17.789 υπέρ του κ. Ελισάφ.
Από τις 9 περίπου το βράδυ είχε διαμορφωθεί η εικόνα και μαζί το κλίμα στα εκλογικά κέντρα των δύο παρατάξεων. Φίλοι και μέλη της παράταξης του κ. Ελισάφ είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται γεμίζοντας τα πεζοδρόμια της Ναπ. Ζέρβα ενώ στο εκλογικό κέντρο του κ. Μπέγκα ήταν εμφανής ο προβληματισμός των παρισταμένων.
Λίγο πριν τις 10 το βράδυ έφτασε στο εκλογικό του κέντρο ο Μ. Ελισάφ με τους υποστηρικτές του να τον υποδέχονται με χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενώ είχαν προετοιμαστεί να τον ράνουν με λουλούδια.
«Σήμερα τα Γιάννενα έκαναν μια μεγάλη ανατροπή, ένα μεγάλο άλμα προόδου. Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και βαριά την ευθύνη απέναντι σε όλους τους συνδημότες μου.
Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους μας στήριξαν σε αυτόν τον δύσκολο και επίπονο αγώνα. Θέλω να απευθυνθώ και σε όσους δεν μας ψήφισαν για να τους πω ότι οι εκλογές τελείωσαν και στη νέα εποχή θα πορευτούμε όλοι μαζί.
Θέλω να συγχαρώ τον Θωμά Μπέγκα. Απευθυνόμενος στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων τους διαβεβαιώνω ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει μαζί, να ενώνουμε δυνάμεις για να πάμε τα Γιάννενα ψηλά.
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, όλα τα μέλη της παράταξης που ο καθένας από το δικό του μετερίζι έβαλε το λιθαράκι του για το σημερινό αποτέλεσμα.
Με το ίδιο ήθος, με τις ίδιες αξίες και αρχές θα πορευτούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Με ένα στόχο. Τα Γιάννενα της νέας εποχής», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Ελισάφ, ενώ την ίδια ώρα στο δρόμο της Ν. Ζέρβα, είχε στηθεί ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι.

Αναγκαίες οι συνεργασίες
Το βλέμμα και των δύο παρατάξεων όπως και των άλλων που έχουν εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο, είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα και στον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθεί μία δημοτική πλειοψηφία, αφού οι έδρες της παράταξης Ελισάφ δεν αρκούν για να ασκήσει διοίκηση.
Σε πρακτικό επίπεδο, η παράταξη του Θ. Μπέγκα εξακολουθεί να παραμένει κυρίαρχη του παιχνιδιού σε μεγάλο βαθμό, καθώς διαθέτει 14 έδρες έναντι 11 του νικητή της Κυριακής, με τον κ. Ελισάφ όμως να είναι αυτός που θα κληθεί να ανοίξει το χορό των συζητήσεων για τις συνεργασίες.
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας είναι ήδη πολλά, όμως δεδομένης της χρονικής συγκυρίας και της χρονικής απόστασης των τριών μηνών μέχρι την έναρξη της νέας δημοτικής θητείας, πολλά μπορούν να γίνουν και ακόμη περισσότερα μπορούν να αλλάξουν μέχρι τότε.

Η τοποθέτηση του κ. Μπέγκα
«Θα είμαστε παρόντες όπως ήμασταν πάντα», δήλωσε ο Θωμάς Μπέγκας αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση του συνόλου των εκλογικών τμημάτων στα αποτελέσματα των εκλογών και συνεχάρη τον κ. Μωυσή Ελισάφ.
Ευχαρίστησε τους πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές ανεξάρτητα το τι ψήφισαν.
«Θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, ότι κι αν επέλεξαν να ψηφίσουν.
Επειδή είχαμε μεγάλα ποσοστά αποχής, θέλω να απευθυνθώ και σε όσους επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στις εκλογές και να πω για άλλη μια φορά ότι η συμμετοχή είναι καθήκον μας, γιατί θωρακίζει τη Δημοκρατία μας.
Ένας όμορφος και δύσκολος εκλογικός αγώνας έφτασε στο τέλος του.
Δώσαμε τον αγώνα με ήθος και αξιοπρέπεια.
Οι συμπολίτες μας, ανέδειξαν την παράταξη μας «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» πρώτη δύναμη και τη μεγαλύτερη παράταξη μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σήμερα, μας τίμησε με την ψήφο του το μισό εκλογικό σώμα των συμπολιτών μας και τους ευχαριστώ και πάλι μέσα από την καρδιά μου.
Θα είμαστε παρόντες, όπως ήμασταν πάντα.
Συγχαρητήρια στον αποψινό νικητή των εκλογών κ Μωυσή Ελισάφ», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Συγχαρητήρια από τους άλλους επικεφαλής
Αμέσως μετά τη δήλωσή του ο κ. Μπέγκας συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της παράταξης μετέβη στο εκλογικό τμήμα της παράταξης του κ. Ελισάφ και τον συνεχάρη. Το εκλογικό κέντρο του κ. Ελισάφ επισκέφθηκαν νωρίτερα η κα Καλογιάννη, ο κ. Γκόντας και ο κ. Μπαρτζώκας, συνοδευόμενοι από στελέχη των παρατάξεών τους και αντάλλαξαν ευχές.

Συγχαρητήρια και από το Κ.Ι. Σ.
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με ανακοίνωσή του εκφράζει τα θερμότατα συγχαρητήρια στον Μωυσή Ελισάφ για την εκλογή του ως Δημάρχου της πόλης των Ιωαννίνων, «η οποία συνιστά επισφράγιση της πολυετούς προσφοράς του τόσο στην πόλη, όσο και στην επιστημονική ζωή της χώρας».
«Για τον Ελληνικό Εβραϊσμό, η επιτυχία του Μωυσή Ελισάφ σηματοδοτεί σταθμό στην ιστορία της Εβραϊκής παρουσίας, τόσο στην πόλη των Ιωαννίνων, όσο και στην Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά Ελληνας Εβραϊκού θρησκεύματος εκλέγεται Δήμαρχος. Μια επιτυχία που προκαλεί θαυμασμό, αλλά και συγκίνηση. Οι πολίτες των Ιωαννίνων έδειξαν ότι καταδικάζουν το μίσος που γεννάει η μισαλλοδοξία και ο αντισημιτισμός και εκτιμούν την αξία ενός ανθρώπου ανεξαρτήτως της θρησκευτικής του πίστης.
Στην πόλη που κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος εξοντώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά η Ισραηλιτική Κοινότητα, εκεί που σχεδόν 2000 ομόθρησκοί μας βρήκαν φρικτό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, 75 χρόνια μετά, στην ίδια πόλη εκλέγεται Δήμαρχος ένας απόγονος διασωθέντων του Ολοκαυτώματος. Ο Μωυσής Ελισάφ! Οι πολίτες των Ιωαννίνων, επέλεξαν έναν άξιο άνθρωπο για να οδηγήσει την πόλη στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Εστειλαν όμως ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φανατισμό, στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο Μωυσής Ελισάφ μαζί με τους συνεργάτες του, με πνεύμα ενότητας και συνεννόησης με όλες τις δυνάμεις της πόλης, θα επιτελέσουν το έργο τους με επιτυχία, προς όφελος της πόλης των Ιωαννίνων και των δημοτών της».