dikastiko megaro

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – Σωρεία αναβολών ενόψει του νέου Ποινικού Κώδικα

Νέα

Σε διαβούλευση βρίσκεται ο νέος Ποινικός Κώδικας με πολλές από τις διατάξεις του να έχουν ήδη συγκεντρώσει πληθώρα αντιδράσεων.
Μεταξύ των άρθρων που έχουν προκαλέσει τις ισχυρότερες αναταράξεις είναι η μείωση των ποινών για τους κατηγορούμενους για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», δηλαδή και για τους κατηγορούμενους της δίκης της Χρυσής Αυγής, οι διατάξεις για τον ορισμό του βιασμού και η μετατροπή σε πλημμέλημα της χρήσης βομβών μολότοφ.
Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προγραμματιστεί συνάντηση την Τρίτη 19 Μαρτίου με τους Τομεάρχες Δικαιοσύνης των πολιτικών κομμάτων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση και η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, λόγω της σπουδαιότητας του νομοθετικού εγχειρήματος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, εφόσον ισχύσει ο νέος νόμος όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, τότε εκατοντάδες κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, τα οποία δεν έχουν τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο, μπορούν να κάνουν χρήση της ευμενέστερης νομοθεσίας και να αποφυλακιστούν.
Η προοπτική αυτή έχει ήδη δημιουργήσει σύμφωνα με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μ. Νάκα μία σειρά αντιδράσεων και επιπτώσεων όπως είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των αναβολών για κακουργηματικές δίκες ή η προσπάθεια διακοπής της ομαλής δικαστικής διαδικασίας, με διάφορα προσχήματα.
«Έχουμε ήδη πολλές αναβολές σε τέτοιες υποθέσεις, γιατί οι κατηγορούμενοι και οι εκπρόσωποί τους περιμένουν την ψήφιση του νόμου, αφού θα ισχύει ο επιεικέστερος, για κάθε άδικη πράξη που τελέστηκε πέντε χρόνια πριν. Βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες δίκες, όπως της Χρυσής Αυγής, προτείνονται αλλαγές στην ποινικό κώδικα για τις εγκληματικές οργανώσεις, για τη χρήση εκρηκτικών υλών, για περιουσιακά και άλλα αδικήματα, χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τη μελέτη, ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από το νομικό κόσμο.
Τα κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα, με ποινές μικρότερες των πέντε ετών. Πολύ δύσκολα θα συγκεντρώνει κάποιος ένα έτος ποινής, για κάποια αδικήματα, ώστε να ενεργοποιείται το κριτήριο της αναστολής, αλλά θα μπορεί να πληρώνει ένα ποσό και να μένει ελεύθερος», σημείωσε η κα. Νάκα.
Το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει επί του προτεινόμενου σχεδίου, με την κα. Νάκα να κάνει λόγο για τη διαμόρφωση ενός περίεργου κλίματος σε πανελλαδικό επίπεδο, με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης και τις συγκεκριμένες προτάσεις.
«Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαπρεπείς ποινικολόγοι εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για το νομοσχέδιο, γιατί εξυπηρετούνται απόλυτα οι πελάτες τους. Αντί να μαζέψουμε το νόμο Παρασκευόπουλου, προχωράμε σε κάτι πολύ χειρότερο, χωρίς να έχει ακολουθηθεί κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός, αλλά να ακολουθείται μία πολιτική διάσταση, με αφορμή και υποθέσεις της επικαιρότητας, όπως η διερεύνηση πολιτικών ευθυνών για καταστροφές από φυσικά φαινόμενα», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ποινικός κώδικας σύμφωνα με το νομικό κόσμο θα πρέπει να εξορθολογιστεί και να εκσυγχρονιστεί, αφού ο υπάρχων χρονολογείται από το 1950.
«Είναι πολύ μικρή η περίοδος της διαβούλευσης και δεν θεωρώ ότι και ο νομικός και ο δικαστικός κόσμος αλλά και η ελληνική κοινωνία, ότι είναι σε θέση να δεχθεί μία τέτοια βαθιά τροποποίηση. Προφανώς απαιτούνται αλλαγές και επικαιροποιήσεις, αλλά δε χρειάζεται προχειρότητα», σημείωσε η κα. Νάκα.