ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – Στην αναμονή απορριμματοφόρα και τράκτορες

Νέα

Το σύνολο του συνοδού μηχανοκίνητου εξοπλισμού του έργου της κατασκευής Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων έχει φτάσει στα Γιάννενα, όμως θα μείνει παροπλισμένο στο αμαξοστάσιο της Διοικητικής Επιτροπής Στρατιωτικών Επιτάξεων στο αεροδρόμιο και στα ΤΟΛ στον Κατσικά μέχρι νεωτέρας.
Πρόκειται για 12 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα και 47 τράκτορες με ειδικές προδιαγραφές για συμπιεσμένα απορρίμματα που αποκτήθηκαν μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Μπορεί ο εξοπλισμός να έχει παραληφθεί όμως είναι άγνωστο το τι θα γίνει με τους ΣΜΑ καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμα ποιος φορέας θα έχει την ευθύνη λειτουργίας τους. Αναφορικά με την κατασκευή των ΣΜΑ, έχει ολοκληρωθεί στο δήμο Ζίτσας και στο δήμο Μετσόβου, στο δήμο Ιωαννιτών ο ΣΜΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής, ενώ στο δήμο Πωγωνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο.
Η μεγάλη ουσιαστικά εκκρεμότητα για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο είναι η ασάφεια του πλαισίου λειτουργίας των ΣΜΑ. Σημειώνεται πως η Μονάδα ΑΣΑ λειτουργεί κανονικά, οι ΧΥΤΑ μετατρέπονται σταδιακά σε ΧΥΤΥ και η ανακύκλωση προχωρά με μικρά αλλά σταθερά βήματα.
Αυτή τη στιγμή τα πάντα βρίσκονται «στον αέρα», σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, καθώς κανείς δεν έχει ιδέα ποιος φορέας θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας των ΣΜΑ, με την πρόταση που είχε καταθέσει πριν από έναν περίπου χρόνο η Περιφέρεια Ηπείρου προς τους ΦΟΔΣΑ των Διαχειριστικών Ενοτήτων, για έναν συνολικό διαγωνισμό, να μην προχωρά.
Έτσι, ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή, ήταν έτοιμοι από κατασκευαστικής άποψης όλοι οι ΣΜΑ για να λειτουργήσουν και με το σύνολο του μηχανοκίνητου εξοπλισμού, να έχει παραδοθεί, δε θα είχαν τεθεί σε λειτουργία.
Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που καλείται πλέον να λύσει η νέα πολιτική ηγεσία και τα συναρμόδια υπουργεία θα χρειαστεί να αποφασίσουν εάν τελικά θα προχωρήσει το μοντέλο σύστασης και λειτουργίας ενός περιφερειακού Φορέα ή εάν θα παραμείνουν σε λειτουργία οι τρεις Φορείς και στη συνέχεια να υπάρξει μία οριστική απάντηση για τον φορέα λειτουργίας των ΣΜΑ.