estiasi

Δεν προβλέπεται κλείσιμο της εστίασης πριν τις 12

Νέα

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σχετικά με τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για την επόμενη φάση της πανδημίας, στην περίπτωση που δεν αποδώσουν αυτά που ήδη εφαρμόζονται.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υιοθετηθούν μέτρα που κλείνουν την εστίαση πριν τις 12 ούτε εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών και των ευπαθών ομάδων, ενώ τόνισε πως πρόκειται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την συμμόρφωση των πολιτών απέναντι στα μέτρα.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με τα καταστήματα και πώς θα επηρεαστούν μπροστά στο ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας όσον αφορά τη μετάδοση του ιού, και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο οποίος επικαλέστηκε την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζονται ως υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Ωστόσο, «σε πείσμα όσων μεμψιμοιρούν, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες. Μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων», σημείωσε αναφέροντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στον χάρτη θνησιμότητας η χώρας μας είναι η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη.

Διαπιστώνοντας πως παρατηρείται έξαρση του ιού και στη χώρα μας, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα δύο νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο επαναλαμβάνοντας πως η  εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. «Γι’ αυτό και οι ειδικοί, ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, απευθύνουμε έκκληση στους νεότερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουν -όπως είπε ο πρωθυπουργός-  την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν πρωτοπόροι στα δύσκολα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «εκδηλώνονται μεμονωμένες, συνειδητά οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του ιού. Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες Αρχές -η Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΔΗ.Μ.Ε.Α.- προχώρησαν σε εντατικοποίηση των ελέγχων» σημείωσε για να υπογραμμίσει ότι «αυτό θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα».

«Είναι πλέον προφανές -και το έχουμε πει πολλές φορές- ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Πρώτ’ απ’ όλα για να σωθούν ζωές. Να μην αυξηθεί σε αβάσταχτα επίπεδα η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Και, βέβαια, για να μην υπάρξει ανάγκη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. Είναι, άλλωστε, για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας, ορατή στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στο τέλος του χρόνου, ή τις αρχές του επόμενου. Και η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε έγκαιρα και να το διαθέσουμε, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», πρόσθεσε.

Αλλάζουν οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα

Αλλάζουν οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στα καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με  ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
«Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.67924 (ΦΕΚ Β ́4709/23-10-2020) οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων των χώρων εστίασης (εξαιρουμένων Κέντρων Διασκέδασης, χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ παραμένει το 1,8μ περιμετρικά) αλλάζει», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όπως ενημερώνει τα μέλη της η ομοσπονδία πλέον ισχύει το εξής:
Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους:
– Εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα 0,90 εκ.
– Εάν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών 1,20 εκ.
– Εάν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών 1,80 εκ.
Επίσης μετά από σχετική ενημέρωση διευκρινίζουμε ότι σε όλους τους χώρους εστίασης και αναψυχής απαγορεύεται ο χορός.