Έντονο προβληματισμό και εύλογες απορίες προκαλεί η κατάσταση γύρω από το ακίνητο του στρατοπέδου Βελισσαρίου, μέχρι την πλήρη αποσαφήνιση του καθεστώτος παραχώρησης στον δήμο Ιωαννιτών, αλλά και τον τρόπο αξιοποίησης του χώρου. Η εικόνα του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου, το οποίο “κάποτε” – πριν λίγους μήνες – φιλοξενούσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, παραμένει μια ανοιχτή εκκρεμότητα που προβληματίζει τόσο τους πολίτες όσο και τις τοπικές αρχές. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πήρε από κοινού την απόφαση για το κλείσιμο των στρατιωτικών μονάδων που λειτουργούν στην έκταση των περίπου 600 στρεμμάτων του στρατοπέδου. Η απόφαση αυτή, η οποία περιλαμβάνει και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της απομάκρυνσης των υλικών από τον χώρο, έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου.
Η «ατζέντα 2030», προερχόμενη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και επαναλαμβάνει διαρκώς ο υπουργός Νίκος Δένδιας, παραμένει ασαφής ως προς τα ακριβή μέτρα που θα υλοποιηθούν. Παρά την αναφορά στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα πλήρης αποτύπωση των ενεργειών που θα ακολουθηθούν. Ωστόσο, για την περιοχή της Ηπείρου, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με τη συστηματική κατάργηση στρατοπέδων και ενεργών μονάδων. Ήδη έχει αποφασιστεί η κατάργηση του 628ου Τάγματος Πεζικού (ΤΠ) στους Φιλιάτες και του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην Άρτα, ενέργεια που δείχνει τη νέα κατεύθυνση της πολιτικής Άμυνας στην περιοχή. Παράλληλα, παραμένει ασαφές το μέλλον άλλων στρατιωτικών υποδομών, όπως το 583ο ΤΠ στην Κόνιτσα, για το οποίο θα δείξει αν οι πληροφορίες …πέσουν μέσα για τη διατήρησή του και το στρατόπεδο στο Καλπάκι.
Από τις 31 Δεκεμβρίου όταν και ολοκληρώθηκε η απόσυρση του συνόλου των μέσων και υλικών που υπήρχαν στο στρατόπεδο, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα για τη φύλαξη του χώρου, στον οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί το Στρατιωτικό Πρατήριο καθώς επίσης παραμένουν και οι οικίες που φιλοξενούν τα στρατιωτικά στελέχη που υπηρετούν στην περιοχή.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχουν οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Εθν. Άμυνας, του ΤΕΘΑ, του δήμου Ιωαννιτών, της περιφέρειας Ηπείρου και άλλων φορέων, το μόνο βέβαιο και απολύτως αναγκαίο για πολλούς λόγους είναι πως πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους μέριμνα για την εποπτεία και φύλαξη του χώρου.
Στην περιήγησή μας στο χώρο του πρώην στρατοπέδου εντοπίσαμε τρία Ι.Χ αυτοκίνητα να έχουν σταθμεύσει έξω από ένα ΤΟΛ με κάποια άτομα να βρίσκονται μέσα σε αυτό, χωρίς να καταστεί δυνατό να μάθουμε εάν ήταν εργαζόμενοι σε κάποια υπηρεσία που εκτελούσαν κάποια εντολή.
Η ανησυχία για την παραμεθόριο
Σήμερα Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και εκπροσώπων φορέων της Θεσπρωτίας στο Πεντάγωνο ως αντίδραση στην απόφαση για κλείσιμο του 628 ΤΠ. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις ου θα έχει η απόφαση αυτή και για κοινωνικούς – οικονομικούς λόγους στους Φιλιάτες και στην Ηγουμενίτσα όπως όμως και για τη φύλαξη των συνόρων με τη γειτονική Αλβανία, δε βρίσκει ανταπόκριση στο υπουργείο που μέχρι και σήμερα δεν έχει εξηγήσει πειστικά με ποιον τρόπο και με ποιες δυνάμεις θα είναι εφικτός ο έλεγχος της συνοριογραμμής και αν το ρόλο που είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις τον αναλάβουν τα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή η Αστυνομία.