ΑΣΕΠ -Ποιες προκηρύξεις «τρέχουν» για θέσεις στο Δημόσιο

Νέα

Μπαράζ προσλήψεων φέρνουν οι προκηρύξεις που «τρέχουν» αυτή την περίοδο και αφορούν χιλιάδες μόνιμες και ορισμένου χρόνου θέσεις

Μπαράζ προσλήψεων φέρνουν οι προκηρύξεις που «τρέχουν» αυτή την περίοδο και αφορούν χιλιάδες μόνιμες και ορισμένου χρόνου θέσεις σε διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα, με τους υποψήφιους να ρίχνονται στη… μάχη για μια θέση που θα τους ανοίξει τις πόρτες ακόμη και της μονιμότητας.

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εκδόθηκε η προκήρυξη 1ΓΒ/2023 του ΑΣΕΠ, που αφορούσε την πλήρωση συνολικά 141 θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – αποκλειστικά από επιτυχόντες του διαγωνισμού που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο – στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτή ήταν η πρώτη προκήρυξη που απευθυνόταν μόνο σε όσους είχαν πετύχει στον ετήσιο διαγωνισμό.

Ακολούθησε πριν από λίγες ημέρες η δεύτερη πολυαναμενόμενη προκήρυξη, 2ΓΒ/2023 του ΑΣΕΠ, που αφορά την πλήρωση συνολικά 1.843 θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Και σε αυτή δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν αποκλειστικά και μόνο οι επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, οι οποίοι από την Τρίτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 08.00 έως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και ώρα 14.00 θα μπορούν μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr) να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, με επισυναπτόμενα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Είναι ενδεικτικό πως η κατανομή των θέσεων αφορά περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ μεταξύ των θέσεων, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, ζητούνται βιβλιοθηκονόμοι, τεχνολόγοι γεωπονίας – δασοπονίας, τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί και προσωπικό με ειδίκευση στην πληροφορική.

Οσο για τους φορείς, στους οποίους θα καλυφθούν οι θέσεις, είναι από υπουργεία μέχρι δήμους, περιφέρειες αλλά και δημόσιες βιβλιοθήκες. Στα «σκαριά», πάντως, βρίσκεται και η τρίτη αντίστοιχη προκήρυξη που θα απορροφήσει υποψήφιους από τη δεξαμενή των επιτυχόντων, με την 3ΓΒ/2023 του ΑΣΕΠ να προβλέπει περισσότερες από 4.000 μόνιμες θέσεις για απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Θάνο Παπαϊωάννου, η συγκεκριμένη προκήρυξη αναμένεται να αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και θα αφορά συνολικά 4.282 προσλήψεις στο Δημόσιο.

Επιτυχόντες ΑΣΕΠ

Αλλωστε, αυτή ήταν η δέσμευση και της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, η δρομολόγηση ταχύτερων και πιο αποτελεσματικών διαδικασιών στις προσλήψεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην απορρόφηση των επιτυχόντων του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει η υπουργός Νίκη Κεραμέως, άμεση θα είναι η έκδοση των πρώτων προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ για προσλήψεις σε πάνω από 180 φορείς του Δημοσίου από τη «δεξαμενή» των επιτυχόντων.

Την ίδια στιγμή, από αύριο έως και τις 19 Οκτωβρίου θα είναι ανοιχτή η υποβολή αιτήσεων για τις 500 μόνιμες θέσεις Δικαστικής Αστυνομίας. Πρόκειται για 30 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 70 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 400 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι θέσεις των κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας έχουν ως αντικείμενο την επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων, την εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων.

Μάλιστα, οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον Αρειο Πάγο και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και σε εισαγγελίες και δικαστήρια.

Στο μεταξύ, όπως είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα 7.300 προσλήψεις αναπληρωτών στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει η τρίτη φάση, με επιπλέον 2.700 προσλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός αυτών των 10.000 προσλήψεων είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς διαπιστώθηκε πως οι ανάγκες στα σχολεία της χώρας είναι πλέον αυξημένες κατά 30%.