Από τον Ιούνιο η λειτουργία του νέου εμβολιαστικού κέντρου

Νέα

Ικανοποιητικοί οι ρυθμοί και οι διαδικασίες εμβολιασμών στο ΠΓΝΙ

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, αν όχι νωρίτερα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το εμβολιαστικό κέντρο στο κτήριο του ΠΕΔΥ. Η Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για να καταστεί το συντομότερο δυνατόν εφικτή η λειτουργία του νέου εμβολιαστικού κέντρου ενώ η στελέχωση θεωρείται ότι θα γίνει άμεσα με δεδομένο ότι δεν απαιτείται η μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τις δομές υγείας, αλλά οι ανάγκες σε θα καλυφθούν από το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο είναι προφανές, ότι η παραχώρηση της χρήσης για το χρονικό διάστημα του ενός έτους, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΕΟΔΥ προς την 6η ΥΠΕ, δεν καλύπτει ούτε καν τις ανάγκες των εμβολιασμών για τον κορωναϊό, όσο αισιόδοξος κι αν είναι κάποιος σχετικά με το τέλος της πανδημίας. Η περιφέρεια Ηπείρου και συνολικά οι υγειονομικοί φορείς, θα διεκδικήσουν την παράταση της παραχώρησης χρήσης πρωτίστως για τις εμβολιαστικές ανάγκες, αλλά στη συνέχεια για την κάλυψη άλλων βασικών υγειονομικών αναγκών της περιοχής. Όπως τόνισε άλλωστε ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες της περιοχής, που αποτελεί αφενός πολυτέλεια να μένει αναξιοποίητο ένα κτήριο όπως αυτό και αφετέρου, συνιστά ντροπή για μία οργανωμένη κοινωνία και την Πολιτεία, να διαθέτει κτήρια – φαντάσματα και να λειτουργεί δομές υγείας όπως το Κ.Υ Ιωαννίνων αστικού τύπου, σε συνθήκες που δεν τιμούν κανέναν.

Υποδειγματικές οι συνθήκες των εμβολιασμών

Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου στους Αμπελόκηπους αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους εμβολιαστικούς ρυθμούς στην περιοχή των Ιωαννίνων από τα μέσα Ιουνίου, όταν και υπολογίζεται, ότι θα έχουν ανοίξει όλες οι ηλικιακές κατηγορίες για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.
Στην ΠΕ Ιωαννίνων την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.682 εμβολιασμοί, πρώτης και δεύτερης δόσης. Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών στην ΠΕ Ιωαννίνων έφτασε το βράδυ της Τρίτης τις 61.607 εκ των οποίων οι 40.578 ήταν για την πρώτη δόση και άλλες 21.618 για τη δεύτερη δόση.
Στο εμβολιαστικό κέντρο του ΠΓΝΙ, το μεγαλύτερο στην Ήπειρο, όπου λειτουργούν οκτώ εμβολιαστικές γραμμές, γίνονται καθημερινά 700 εμβολιασμοί και σε εβδομαδιαία βάση 4.200 εμβολιασμοί, σε υποδειγματικές συνθήκες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας και όπως επιβεβαιώνουν όμως και όσοι πολίτες προσέρχονται είτε για να εμβολιαστούν οι ίδιοι, είτε ως συνοδοί συγγενικών τους προσώπων.
«Ένα ζήτημα που προέκυψε τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα αφορούσε στην προσέλευση των πολιτών, σε διαφορετικές ώρες από τον προγραμματισμό των ραντεβού τους, κυρίως το πρωί και το απόγευμα. Αντιμετωπίστηκε όμως από τους συναδέλφους στο εμβολιαστικό κέντρο και η καθημερινή ροή είναι σε απόλυτα φυσιολογικές και ελεγχόμενες συνθήκες, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να υπάρχει συνωστισμός», ανέφερε ο κ. Φλούδας.