Απαραίτητη η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου

Νέα

Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι και πρέπει να αποτελέσει τη σημαντική αναφορά της.

Πρέπει να είναι μεταξύ άλλων φιλόξενο στους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Η συντήρηση και ανάδειξη των παλαιών κτηρίων πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα και ζητούμενο.

Ανάμεσα στις πολλαπλές επιδιώξεις πεζοδρόμηση δρόμων, η ονοματοθεσία αλλά και η συντήρηση ιστορικών κτηρίων και στοών ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν και την αναβίωση, έστω και εικονικά, επαγγελμάτων που χάθηκαν, όπως του σαμαροποιού, του πεταλωτή, του τερζή, του τσαρουχά, του γανωντζή, του τενεκτσή.

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα τέθηκαν στην εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα στο αρχοντικό Μίσιου από τον σύλλογο Ιστορικού Κέντρου «Τα παλιά Γιάννινα».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων μεταξύ των οποίων ο Θωμάς Μπέγκας και η Τατιάνα Καλογιάννη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου και αρκετοί πολίτες, παρουσιάστηκαν σκέψεις και προτάσεις για την αναβάθμιση μιας περιοχής που ουσιαστικά είναι η καρδιά των Ιωαννίνων.
Μια από τις ωραιότερες, ιστορικότερες περιοχές με δεκάδες σημεία να περπατήσεις, να θαυμάσεις, να αφουγκραστείς την ιστορία της πόλης.

Στόχος της εκδήλωσης, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κατσάνος, ήταν να ακουστούν οι προτάσεις από τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο ιστορικό κέντρο και που γνωρίζουν πολύ καλά τι θα μπορούσε να γίνει και τι πρέπει να γίνει για να ανακτηθεί μέρος της αίγλης του παρελθόντος, αξιοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά και μετουσιώνοντας τα στοιχεία αυτά ως βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης για το μέλλον.
Ακούστηκαν προτάσεις για πεζοδρομήσεις, φροντίδα των χώρων εσωτερικών και εξωτερικών, ενίσχυση δράσεων χαμηλής όχλησης, φροντίδα των πάρκων με φύτευση λουλουδιών και τοποθέτηση μικρών κάδων ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των μικρών στενών δρόμων και πολλά άλλα.

Ουσιαστικά, όλοι συνηγόρησαν στην ανάγκη ανάδειξης του ιστορικού κέντρου που στην πράξη η ιδιαίτερη ταυτότητά του αντανακλά τις αντιλήψεις και τις ιστορικές καταβολές των κατοίκων του, τον πολιτισμό, την κοινωνική τους οργάνωση και σύνθεση καθώς και πολλά άλλα.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ