ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ – Ενστάσεις για την αξιοποίηση ιδιωτών εκτιμητών

Νέα

H αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ξεκίνησε με στόχο αφενός οι τιμές στις εφορίες να προσεγγίσουν τις πραγματικές και αφετέρου να ενταχθούν στο νέο σύστημα περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη.
Πρόκειται κυρίως για εκτός σχεδίου ακίνητα σε περιοχές φιλέτα όπου οι πραγματικές τους αξίες τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει την ανηφόρα. Παρά ταύτα ο κίνδυνος να έχει τελικά αρνητικό αντίκτυπο η κίνηση αυτή του Υπουργείου Οικονομικών είναι ορατός. Σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το νέο εγχείρημα ανέπτυξε ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης που έχει ασχοληθεί για χρόνια με το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών και στο επίπεδο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV ο κ. Γοργόλης χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ηπείρου και των ιδιαιτεροτήτων που έχει κάθε περιφέρεια για να υποστηρίξει πως η αξιοποίηση ιδιωτών εκτιμητών, σε μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί από μόνη της μία λανθασμένη τακτική, γιατί αυτοί καλούνται να προτείνουν νέες αντικειμενικές τιμές με βάση υποκειμενικά κριτήρια.
Αντιθέτως, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν για να γίνει μία σωστή εργασία θα πρέπει οι εκτιμητές να λειτουργήσουν σε βάθος τουλάχιστον ενός χρόνου και κυρίως να χρησιμοποιήσουν στοιχεία των κατά τόπους δημόσιων υπηρεσιών.
«Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί το σύνολο των μεταβιβαστικών πράξεων σε κάθε περιοχή, όπως πωλήσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και άλλα για να καταλήξουν σε ποιες περιοχές υπάρχει εμπορική αξία και σε ποιες όχι. Αν σε μία περιοχή απομακρυσμένη όπου δε γίνεται καμία μεταβιβαστική πράξη συνεχίσει να υπάρχει μία υψηλή αντικειμενική τιμή, αυτή θα συνεχίσει να επηρεάζει τον καθορισμό του ΕΝΦΙΑ και μακροπρόθεσμα η περιουσία αυτή θα έχει ουσιαστικά δημευτεί», σημείωσε ο κ. Γοργόλης.
Καταλήγοντας, ο αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε πως υπάρχουν δύο ακόμη παράμετροι οι οποίες φαίνεται πως κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι η προσπάθεια ένταξης περιοχών εκτός σχεδίου, για να αποτραπεί το φαινόμενο σε περιοχές μεγάλης επισκεψιμότητας, να καταβάλλεται ελάχιστος ΕΝΦΙΑ, καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η μεγάλη διάσταση της εκμίσθωσης ακινήτων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας AirBnB.