estiasi_katastimata

Ανοιχτή η εστίαση περιμένοντας ανακοινώσεις

Νέα

Στο εβδομαδιαίο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, ως αντίδραση στο πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος και τη στάση της κυβέρνησης, δεν θα συμμετάσχει το Σωματείο καφέ μπαρ, εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων «Παμβώτις».

«Το κλείσιμο ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΚΕΔΙ και όχι από το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του χώρου, την ΠΟΕΣΕ», σημειώνει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας, ότι οι αποφάσεις για τη στάση του κλάδου θα ληφθούν αφού πρώτα αξιολογηθούν τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Σωματείου «Παμβώτις» Χρ. Τάτσης σε χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και κυρίως στην προσμονή για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις του κλάδου για την ανάσχεση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει ενόψει ενός ακόμη δυσκολότερου χειμώνα.

«Θα περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πει ο Πρωθυπουργός και πως αυτά τα μέτρα θα εξειδικευτούν. Εμείς αυτά που ζητάμε είναι γνωστά και συμπυκνώνονται κυρίως στην συνέχιση μέχρι το τέλος του έτους της μείωσης του ενοικίου, στη μείωση του ΦΠΑ σε μονοψήφιο αριθμό, στην εφάπαξ επιδότηση των επιχειρήσεων με βάση τον τζίρο του 2019 και σε επιμέρους ζητήματα», ανέφερε ο κ. Τάτσης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λουκέτου, όπως προτείνει η ΠΑΣΚΕΔΙ, ο κ. Τάτσης τόνισε, ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί με το σκεπτικό, ότι μία ενδεχόμενη ημέρα αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων στη χώρα, θα προκαλέσει τεράστια απώλεια εσόδων στο κράτος, επομένως, θα πάρει το μήνυμα που πρέπει.

Καλύτερη η προσαρμογή στα μέτρα

Τέλος, ο κ. Τάτσης ρωτήθηκε και για το εάν και οι επιχειρήσεις στην πόλη αλλά και οι πελάτες έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες με την τήρηση των μέτρων πρόληψης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα λέγοντας πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν στην αρχή, έστω κι αν πολλές φορές χρειάζεται οι καταστηματάρχες και οι υπάλληλοι να παίζουν τον ρόλο του αστυνόμου.

Η στάση του ΠΑΣΚΕΔΙ

Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης ζητά από τους επιχειρηματίες να κρατήσουν τα καταστήματα εστίασης κλειστά για 7 ημέρες.

Σε ανακοίνωσή του του ΠΑΣΚΚΕΔΙ κάνει λόγο για αδιαφορία την οποία εισπράττει από την πλευρά της κυβέρνησης όσον αφορά στην προσπάθεια της για διάλογο πάνω σε ένα σχέδιο δράσης που θα προστατεύσει τον κλάδο από της επιπτώσεις της πανδημίας.

«Αυτή τη στιγμή όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ. Τα προβλήματα της Εστίασης έχουν φέρει σε απόγνωση και θυμό τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή, οι οποίο αντιμετωπίζουν πια μπροστά τους την απειλή του αφανισμού λόγω των συνεπειών που έχουν τα μέτρα κατά της πανδημίας» τονίζει το ΠΑΣΚΕΔΙ.

Παράλληλα ζητά τη λήψη μίας σειράς μέτρων και τονίζει:
«Επειδή, λοιπόν, δεν έχουμε μάθει στις παρακλήσεις, όπως μας έμαθαν κι αυτοί με τις καθημερινές Κ.Υ.Α., που ΄΄άλλαζαν όμως τη ζωή μας και τα φώτα μας΄΄, αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση και να προτείνουμε στον κλάδο:  Γενικό επαναλαμβανόμενο εάν απαιτηθεί lockdown του κλάδου :
Η Εστίαση αναστέλλει τη λειτουργία της, σε πρώτη φάση και παραμείνει κλειστή από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου».