Ανησυχία για το «Χατζηκώστα» και τον Δήμο Ζίτσας

Νέα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωναϊού απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η έλλειψη πειθαρχίας και η ανθρώπινη αβλεψία στην τήρηση των μέτρων για πρόληψη της διασποράς του κορωναϊού, είναι η βασική αιτία που τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνονται συνεχώς θετικά κρούσματα κορωναϊού στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας.
Έκανε συγκεκριμένες αναφορές στο Δήμο Ζίτσας, από το οποίο, όπως είπε, η προέρχονται τα 2/3 από τα θετικά κρούσματα που ανακοινώνονται τελευταία, αλλά και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στο οποίο τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή δύο κλινικές. «Δεν μπορεί – τόνισε- υγειονομικοί να αρνούνται το εμβόλιο, είναι υποχρεωμένοι έναντι της κοινωνίας. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι σε όλα».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο επιβολής lockdown, το οποίο συζητείται από την περασμένη εβδομάδα για την Π.Ε. Ιωαννίνων, εξηγώντας ότι προέβη σε σχετική δήλωση, ως προς την επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται βάσει της στατιστικής, ώστε να τη λάβουν υπόψη τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
«Με ενημέρωσαν καθηγητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εμπλέκονται στη διαδικασία ότι στις ΜΕΛ και ΜΕΘ, ότι μεγάλο ποσοστό (50%) των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΛ και όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ, προέρχονται από τη γειτονική Αλβανία, ομογενείς μεν- που διακομίζονται με νόμιμες διαδικασίες μέσω Υπουργείου Εξωτερικών- αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου και δεν πρέπει να μετρούνται στις παραμέτρους που λαμβάνονται για να μας επιβάλλουν το lockdown. Μου ζητήθηκε να το δημοσιοποιήσω, ώστε να ληφθεί υπόψη από την Πολιτική Προστασία, πράγμα που έκανα και το οποίο κάποιοι από τη Βόρειο Ήπειρο το διάβασαν με “άλλους φακούς”», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Οι περισσότεροι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφ. συμβούλιο συμφώνησαν με την ανάγνωση για τη διαχείριση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τη γειτονική χώρα, με τον Δημ. Δημητρίου πάντως να ζητά από τον κ. Καχριμάνη να παρέμβει και προς τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, ώστε να στεγανοποιηθούν και εκεί όλες οι είσοδοι των συνοδών.
Ως τη μία πλευρά της ανάγνωσης των πραγμάτων χαρακτήρισε την προσέγγιση Καχριμάνη ο Γ. Πρέντζας, που τόνισε, ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, εάν είχαν λειτουργήσει στην Ήπειρο και στη Λευκάδα περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, ενώ επέκρινε τη διοίκηση του Χατζηκώστα για τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων στις Κλινικές και για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.
«Το πρόβλημα στο Χατζηκώστα προέκυψε στην ιχνηλάτηση και στην αναποφασιστικότητα της διοίκησης να κλείσει τις Κλινικές στις οποίες υπήρχε ήδη πρόβλημα. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, όμως δεν είναι μόνον αυτό», ανέφερε. Ο περιφ. σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση Ζ. Γαλατάς σημείωσε, ότι δεν πρέπει να γίνεται επιμερισμός των ευθυνών για την κατάσταση σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όπως είναι η Ζίτσα, επικαλούμενος παράλληλα και την σημαντική κόπωση των πολιτών από τα μέτρα και τα συνεχόμενα lockdown.