Την αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για διάστημα 24 μηνών σε φοιτητές που συλλαμβάνονται εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για πράξεις βίας ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική.
Η νέα ρύθμιση, όπως υπογράμμισε η Υπουργός, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ομαλής λειτουργίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων για την αποτροπή παραβατικών φαινομένων εντός των πανεπιστημίων. Παράλληλα, η κ. Ζαχαράκη κάλεσε τις διοικήσεις των ΑΕΙ να προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση και υποβολή των σχεδίων ασφάλειας, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, καθώς μέχρι σήμερα αρκετά πανεπιστήμια δεν έχουν συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Η κα Ζαχαράκη τόνισε ότι το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια «είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης» και ζήτησε από τους πρυτάνεις να κάνουν με τη σειρά τους τις δικές τους προτάσεις αλλά και να ενεργούν και οι ίδιοι σύμφωνα με τα «εργαλεία» που τους δίνει η νομοθεσία για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών μέσα στα ιδρύματα. Το υπουργείο προτείνει έως το τέλος Ιουλίου όλα τα ΑΕΙ θα πρέπει να έχουν καταθέσει ή επικαιροποιήσει, όπου απαιτείται, τα σχέδια ασφαλείας που επίσης έχουν νομοθετηθεί από το 2021. Σημειώνεται ότι έως τώρα, μόλις 8 από τα 24 ΑΕΙ έχουν καταθέσει αυτά τα σχέδια: Το ΕΜΠ, το ΟΠΑ, το ΑΠΘ, το Διεθνές, το Πειραιώς, το Δημοκρίτειο, το Πατρών και της Κρήτης.
Για την οριστική διαγραφή φοιτητών που διαπράττουν σοβαρά παραπτώματα, προβλέπεται αλλαγή στο νόμο, ώστε να συγκροτηθεί ένα πειθαρχικό συμβούλιο ανά πανεπιστήμιο, αντί ενός ανά σχολή που ισχύει τώρα και στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί. Και επιπλέον θα προβλέπεται ρητώς ότι όποιος καταστρέφει θα πληρώνει το κόστος της ζημιάς που θα έχει προκαλέσει.
Οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι η υπερ-προβολή θεμάτων παραβατικότητας στα ΑΕΙ πλήττει το κύρος των ιδρυμάτων καθώς είναι μεμονωμένες καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αμαυρώνουν συνολικά το κύρος των δημόσιων πανεπιστημίων και τις προσπάθειες που γίνονται για τη διεθνοποίηση τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί πρυτάνεις ζήτησαν την αποφυγή πολιτικά πολωμένων προσεγγίσεων. Είναι σαφές, τονίζει η Σύνοδος, σε σχετικό πόρισμα, ότι για αλλοδαπούς φοιτητές/τριες και τις οικογένειές τους η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για την επιλογή της Ελλάδας ως προορισμού σπουδών.