Αναμένονται νέες μετακινήσεις προσφύγων στην Ήπειρο

Νέα

Αναλυτική συζήτηση για το προσφυγικό και την κατάσταση στην περιοχή έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ πρόκειται για ένα εθνικό πρόβλημα με πολλές διαστάσεις. Υπογράμμισε δε ότι σε όλες τις συναντήσεις με τους Υπουργούς επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης ενημέρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σχέδιο μετακινήσεων.
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ζητήθηκε από τον ΔΟΜ να εξετάσει την δυνατότητα παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο πέριξ του Κέντρου Φιλοξενίας του Κατσικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν στις αρχές του μήνα, στην Ήπειρο φιλοξενούνται 3.650 πρόσφυγες και μετανάστες. Απ’ αυτούς, περίπου 2.000 βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών. 1.063 άτομα βρίσκονται στη δομή του Κατσικά και άλλοι 900 περίπου βρίσκονται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.
Όσον αφορά την εθνικότητά τους, 28% είναι Σύριοι, 25,6% Αφγανοί, 23,1% Ιρακινοί και 23,3% διαφόρων εθνικοτήτων. Πρόσφυγες είναι το 19% και 81% έχουν αιτηθεί άσυλο.

Νέες μετακινήσεις το επόμενο διάστημα
Μπορεί την Τετάρτη, να ματαιώθηκε η επικείμενη μεταφορά 46 προσφύγων από την Αμυγδαλέζα στον Κατσικά, όμως χθες πραγματοποιήθηκε η μεταφορά 10 ατόμων στα Δολιανά και 14 στη Φιλιππιάδα. Πρόκειται για πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στον Πειραιά από τη Χίο και κατανεμήθηκαν σε διάφορες δομές στην ενδοχώρα.
Η ασφυκτική πίεση στα νησιά του Αιγίου από τη μία και οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορες περιοχές, έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μία σχετική δυσκολία των κεντρικών υπηρεσιών και της Ύπατης Αρμοστείας, για την κατανομή των πληθυσμών αυτών στην ενδοχώρα. Έτσι, η πρώτη λύση είναι η μεταφορά πληθυσμών σε δομές που ήδη λειτουργούν σε περιοχές, όπου δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αντιδράσεων και μία τέτοια περιοχή είναι η Ήπειρος και οι δομές φιλοξενίας σε Κατσικά, Δολιανά και Φιλιππιάδα.
Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται πως οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, κατά την παρουσία του στην πόλη στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ότι η Ήπειρος δε θα φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες στις δομές φιλοξενίας ή σε ξενοδοχεία, ήταν κενές περιεχομένου.