palio-asylon-aniaton

Αλληλοκατηγορίες γα ελλιπή σχεδιασμό

Νέα

«Πράσινο φως» για το έργο δημιουργίας Κέντρου για το παιδί στους χώρους του παλιού Ασύλου Ανιάτων αποτελεί η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Δήμος θα υποβάλλει φάκελο για ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος».
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου ότι πρόκειται για ένα έργο που ήταν ανάγκη της πόλης εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, καθώς μέσω αυτού θα αξιοποιηθούν οι εγκαταλειμμένες εδώ και πολλά χρόνια εγκαταστάσεις του Ασύλου.

Οι άσχημες εκπλήξεις…
Όπως είπε, όταν ανέλαβαν βρέθηκαν προ εκπλήξεων καθώς διαπίστωσαν ότι είχαν υπογραφεί τέσσερις διαφορετικές συμβάσεις και είχε δημιουργηθεί ένα θολό τοπίο…
«Όταν αναλάβαμε μας περίμενε μία πραγματικά οδυνηρή έκπληξη όσον αφορά την ωριμότητα των μελετών του συγκεκριμένου έργου, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν πολύ χαμηλή. Τρέξαμε πολύ γρήγορα για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να τις ολοκληρώσουμε. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα μπερδεμένο κουβάρι με τις προγραμματικές συμβάσεις από το παρελθόν. Είχαν υπογραφεί τέσσερις συμβάσεις με διαφορετικούς κάθε φορά συμμετέχοντες. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε ένα θολό τοπίο για την επόμενη μέρα», ανέφερε.
Ο κ. Ελισάφ στάθηκε στη μεγάλη προσπάθεια και έκανε ειδική μνεία στην συνεργασία με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Σταμάτη για την απεμπλοκή της υπόθεσης και την υπογραφή νέας προγραμματικής.
Τέλος, ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη που με την συμβολή της η διαδικασία ολοκληρώθηκε και παράλληλα άνοιξε μια νέα σελίδα συνεργασίας. «Με βάση τις εξελίξεις αυτές ο δήμος είναι μέσα στις προθεσμίες για την υποβολή ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και ελπίζουμε σύντομα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης», κατέληξε.

Τα βιοαπόβλητα και η αντίδραση
Ο Δήμος είναι έτοιμος να περάσει στην εποχή των καφέ κάδων. Αυτό θα γίνει εφικτό με την υποβολή σχετικής πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
«Ο Δήμος Ιωαννιτών αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προσαρμόζεται σε όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία. Η διαχείριση των βιοαποβλήτων αποτελεί μέρος του Περιφερειακού και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων το οποίο υλοποιείται. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε καλύτερη διαχείριση, θα μειώσουμε τις ποσότητες που καταλήγουν στο εργοστάσιο και φυσικά συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε σε δηλώσεις της η αντιδήμαρχος προγραμματισμού Νατάσα Τύρου- Ούζα.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» ασκώντας κριτική για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων στη Δημοτική Αρχή και χαρακτηρίζοντας ως ελλιπή την πρότασή της.

Στην ανακοίνωση της παράταξης τονίζονται:
«Η παράταξή μας, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», στο δημόσιο διάλογο που εκτυλίχθηκε αυτή την περίοδο, υπεραμύνθηκε της έννοιας της σύγχρονης, ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην λογική αυτή, την περίοδο που διοίκησε το Δήμο, εκπόνησε και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο ενσωματώθηκε στον περιφερειακό σχεδιασμό και στη συνέχεια στον εθνικό. Μέρος του σχεδίου αυτού αποτελεί και η ολοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων του Δήμου μας. Ενόψει του ανοίγματος της πρόσκλησης από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση προμηθειών και δράσεων που αφορούν τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, είχαμε προνοήσει και αναθέσει τη σύνταξη μελέτης ώστε να είμαστε έτοιμοι ως Δήμος για την υποβολή πρότασης.

Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η παράταξή μας υπερψήφισε την εισήγηση για την υποβολή πρότασης στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ, τονίζοντας όμως ότι η Δημοτική Αρχή για μία ακόμη φορά αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί τα οφέλη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού, για λόγους που θα πρέπει να εξηγήσει η ίδια, αποφάσισε να υποβάλει μια πρόταση που δεν περιλαμβάνει το σύνολο του εξοπλισμού και των δράσεων που απαιτούνται για να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση, όπως αυτό περιγράφεται στην μελέτη που είχε ανατεθεί επί θητείας μας και έχει παραληφθεί, παρότι είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Πιο συγκεκριμένα, κατέθεσε πρόταση για σχεδόν το 60% των αναγκών που έχει ο δήμος, τόσο σε δράσεις όσο και σε εξοπλισμό, σύμφωνα με την μελέτη που έχει εκπονηθεί.

Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική για το δήμο μας καθώς θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι στόχοι για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων που τίθενται από τον Εθνικό και Περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ θα υπάρχουν επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο, μιας και η μείωση του κόστους των ανταποδοτικών, που αφορά άμεσα τους πολίτες, είναι σε άμεση συνάρτηση με το ποσοστό υλοποίησης  του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων. Για όλα αυτά ζητήθηκαν εξηγήσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, οι οποίες δεν δόθηκαν. Για το λόγο αυτό καλούμε τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει γιατί ενώ είχε στα χέρια ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, προχωρά σε μια μερική υλοποίηση της μελέτης που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων, καταδικασμένη να αποτύχει στην πράξη».

Δύο ακόμη έργα
Τέλος, με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής δρομολογούνται δύο έργα.
Ο αντιδήμαρχος έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, μέσω προγραμματικής σύμβασης Δήμου και Περιφέρειας ανέφερε ότι θα προχωρήσει η αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Μανωλιάσσας. Παράλληλα θα υποβληθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης, μετά από σχετική πρόσκληση, πρόταση για χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Κοινότητα Κατσικά ύψους 420 χιλιάδων ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ. Αρλέτος για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει πλήρης και ώριμη μελέτη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ