Ακριβά μου όσπρια…

Νέα

Όλα δείχνουν ότι οι ελλείψεις θα χρειαστεί να καλυφθούν μέσω εισαγωγών και αυτό σημαίνει αυτόματα αυξήσεις.

Ακριβότερα αναμένεται να είναι φέτος τα όσπρια αλλά και τα σιτηρά καθώς η καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου εξαιτίας των πλημμύρων θα δημιουργήσει ελλείψεις και άρα η ζήτηση θα αυξήσει την τιμή.

Φακή, ρύζι, όσπρια αλλά και άλλα είδη αναμένεται να είναι λιγότερα ενώ οι αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται.

Οι ζημιές σε βασικά είδη διατροφής, όπως σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, καθώς και το μείωση της παραγωγής σε γάλα, τυριά, κρέας, εξαιτίας των ανυπολόγιστων καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο, απορυθμίζουν ολόκληρη την αγορά τροφίμων και εκτοξεύουν τις τιμές.

Οι ελλείψεις δεν θα είναι πρόσκαιρες καθώς θερμοκήπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις  καταστράφηκαν ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα μπορεί να καλλιεργηθεί εκ νέου ο κάμπος.

Όλα δείχνουν ότι οι ελλείψεις θα χρειαστεί να καλυφθούν μέσω εισαγωγών και αυτό σημαίνει αυτόματα αυξήσεις.

Δυστυχώς, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες καθώς αναμένεται να δουμε μεγάλες αυξήσεις της τάξης του 10% για  καθημερινά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, δημητριακά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά και κρέας.

«Ήδη, έχουμε προβλήματα καθώς μειώνονται οι ποσότητες και αφετέρου εξαιτίας των προβλημάτων που έχουμε και στις μετακινήσεις δεν μπορούμε να εφοδιάσουμε τα καταστήματα», είπε ο κ Σπύρος Μήτσης μιλώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά μιας και διατηρεί χρόνια κατάστημα που εμπορεύεται όσπρια, ξηρούς καρπούς, αλεύρια και βότανα.