Άγχος, ανασφάλεια και θυμός από την παρατεταμένη κλεισούρα

Νέα

Η απαγόρευση των διαπροσωπικών επαφών, της εγγύτητας, της ζωντανής επικοινωνίας έχει φέρει στα όρια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού

Η απαγόρευση των διαπροσωπικών επαφών, της εγγύτητας, της ζωντανής επικοινωνίας έχει φέρει στα όρια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι πολλοί.
Ο κορωναϊός είναι ο πιο «αντικοινωνικός» ιός καθώς εξαιτίας της μεταδοτικότητάς του έχουν σταματήσει όλα όσα μέχρι πρότινος ήταν δεδομένα. Οι τελευταίοι δεκατέσσερις μήνες είναι δύσκολοι και η πίεση από τον «αποκλεισμό» και την κλεισούρα αυξάνεται.
Ο γενικός πληθυσμός είναι πάρα πολύ επιβαρημένος, το βλέπουμε άλλωστε και από τους εαυτούς μας, το περιβάλλον μας, γιατί πέρα από τον περιορισμό στο σπίτι, υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον.
Ο ψυχίατρος Βαγγέλης Παππάς ρωτήθηκε για την ανασφάλεια, το άγχος αλλά και το θυμό που το τελευταίο διάστημα είναι διάχυτος σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες. Η έλλειψη αντοχής, η ψυχολογική κόπωση αλλά και το έλλειμμα ελπίδας, είναι τα μεγαλύτερα επίδικα αυτής της υπόθεσης.

Ο κ. Παππάς ρωτήθηκε για την κατακόρυφη αύξηση χρήσης φαρμάκων καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση χρήσης αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών κάτι που διαπιστώνεται και από ελέγχους στα λύματα πολλών περιοχών της χώρας.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, εκφράζουν έντονη ανησυχία τόσο για την κατάχρηση ουσιών όπως το αλκοόλ, κατά την πανδημία, όσο και για την αύξηση χρήσης ουσιών ακόμα και από ηλικιωμένους.
«Υπάρχει άγχος, φόβος και πολλά άλλα ανάμεικτα συναισθήματα εξαιτίας της πανδημίας αλλά και των επιπτώσεων που έχουν στη ζωή όλων μας. Πολλοί καταφεύγουν σε φάρμακα αν και πρέπει εδώ να πούμε πως εξαιτίας της οικονομικής δυστοκίας, πολλοί απευθύνονται στα νοσοκομεία και όχι σε ιδιώτες γιατρούς», υπογραμμίζει ο κ. Παππάς.

Υπάρχει φως στο τούνελ;

Τι μπορούμε να κάνουμε; Το ερώτημα κοινό το ίδιο και η απάντηση: Καθημερινό πρόγραμμα που εκτός από την εργασία εάν και εφόσον υπάρχει θα πρέπει να έχει την ρουτίνα της άσκησης, της σωστής διατροφής και του ύπνου. Τέλος, ο κ. Παππάς προτείνει να έχουμε κοινωνικές επαφές λαμβάνοντας μέτρα και τηρώντας σχετικές αποστάσεις. «Σύντομα θα εμβολιαστεί πολύς κόσμος και το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι καλύτερα» κατέληξε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ