ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-Η κυβέρνηση θα απορροφήσει με μέτρα τις αυξήσεις στην ενέργεια

Νέα

Ορθή χαρακτήρισε και την απόφαση διαγραφής του Κ. Μπογδάνου

Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως  «Δεν θα αφήσουμε την αύξηση στην ενέργεια να επηρεάσει τους λογαριασμούς του καταναλωτή σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση με μέτρα θα απορροφήσει τις αυξήσεις για το μέσο νοικοκυριό». Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι όσον αφορά στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, «αυτό θα είναι για όλους, για το πετρέλαιο θέρμανσης αυτό θα αφορά τους δικαιούχους», εξηγώντας ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον πληθωρισμό. «Δουλεύουμε με σύνεση, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι το 2020 και το 2021 η Ελλάδα είχε μηδενικό πληθωρισμό.

Για τη γενικότερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον αντίκτυπο στη χώρα συνέστησε να μην υπάρχει πανικός. «Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, δεν είναι υψηλότερες, πλην των καυσίμων και των νωπών φρούτων», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι οι αλυσίδες τροφίμων μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα ναύλα. «Η ενέργεια είναι ειδική κατηγορία, δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε αύξηση σε ένα κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει την άλλη μέρα τα καταστήματα να αυξήσουν τις τιμές», είπε.

Εν συνεχεία σημείωσε ότι, «Η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat είχε τον 3ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ, άρα πρέπει να ξεκινάμε λέγοντας ‘τι καλά που πάμε, αλλά προσέξτε γιατί παγκόσμια γίνεται χαμός’ και όχι ‘αμάν γίνεται χαμός, καταστρεφόμαστε’, το παρακολουθούμε το φαινόμενο», συμπλήρωσε.

Δεν θα επιτρέψουμε την χρεοκοπία επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται

Αναφερόμενος σχετικά με τους εμβολιασμούς, χαρακτήρισε «ντροπιαστικό και λυπηρό για τη Μακεδονία»,  το ότι είναι τόσο πίσω στην διαδικασία.  «Πλέον υπάρχουν χώρες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, ξέρουμε πια τι συμβαίνει. Ασφαλώς οι εμβολιασμένοι πρέπει πια να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Δεν μπορεί να γίνει πια λογική συζήτηση, πλέον ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του», ανέφερε και συνέχισε  «Ο εμβολιασμός για να γίνει υποχρεωτικός πρέπει να υπάρχουν τα ανάλογα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι σχετικά χαμηλά, οπότε είναι ζήτημα εθελούσιας επιλογής», διευκρίνισε, επαναλαμβάνοντας ότι το σενάριο ενός γενικευμένου λοκντάουν δεν υπάρχει πια.

«Το χειμώνα λογικά αναμένουμε εκτόξευση κρουσμάτων. Οι εμβολιασμένοι δεν θα κινδυνεύουν να πεθάνουν. Εάν κάποιος έχει επιλέξει να κινδυνεύσει, δεν θα κινδυνεύσουμε να χρεοκοπήσουμε όλοι οι υπόλοιποι», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 65% στον εμβολιασμό. Είμαστε όπως 200 χρόνια πριν που οι μορφωμένοι του ελληνικού Διαφωτισμού μιλούσαν για πεφωτισμένη Δύση. Αυτή είναι όλη εμβολιασμένη, πχ Σουηδία, όσο προχωράς προς την Κεντρική Ευρώπη πας στο 70%, και πέφτει στο 30% στην Ανατολική Ευρώπη, εμείς είμαστε στη μέση, όπως πριν 200 χρόνια», δήλωσε.

Ορθή και επιβεβλημένη η απόφαση διαγραφής Μπογδάνου από την Κ.Ο.

Ερωτηθείς για το θέμα της διαγραφής του Κ. Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με αφορμή τις διατυπώσεις του στη Βουλή χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού, ορθή.

«Ο Μπογδάνος έκανε πολύ μεγάλο λάθος, παρά το ότι τον συμπαθώ και είναι φίλος μου, αποφάσισε να αλλάξει την ατζέντα για λόγους που δεν καταλαβαίνω. Την τελευταία φορά τον υποστήριξα για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση που είχε δημιουργηθεί με τη λίστα με τα παιδιά. Όμως όταν είμαστε στην πολιτική φερόμαστε με υπευθυνότητα, καταλαβαίνουμε τη στιγμή, το χώρο και τον τρόπο, και ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος τα παραβίασε», είπε, επισημαίνοντας πως αυτό που προέχει είναι «η ενίσχυση της Ελλάδος, η αμυντική μας θωράκιση, και αυτό πρέπει να συζητάμε και όχι ζητήματα ιστορικού ενδιαφέροντος». Για το ενδεχόμενο διαγραφής από το κόμμα, είπε ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο και ότι ο κ. Μπογδάνος πρέπει να καταλάβει ότι έκανε λάθος.