23 ακόμα πρόσφυγες στην Ήπειρο

Νέα

Έντεκα ακόμα πρόσφυγες στα Δολιανά και άλλοι δώδεκα στον Κατσικά θα μεταφερθούν από τα νησιά του Αιγαίου, όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις για μη περεταίρω αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η βουλευτής Ιωαννίνων Μ. Κεφάλα, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα και αυτό αποτυπώνεται στο νέο Νομοσχέδιο για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε όσους πραγματικά δικαιούνται, ενώ οι υπόλοιποι θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής πρώτα στην Τουρκία και έπειτα στις χώρες καταγωγής τους.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, η κα Κεφάλα τόνισε, ότι αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.
«Το νέο πλαίσιο που περιγράφεται στο Νομοσχέδιο θα μας δώσει τη δυνατότητα της ταχύτερης αξιολόγησης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους έχουν το δικαίωμα αυτό και των επιστροφών στην Τουρκία, για όσους δε μπορούν να μείνουν στη χώρα. Ως ελληνική κοινωνία έχουμε δείξει όλα τα χρόνια και το αίσθημα της φιλοξενίας και της ανοχής και κάποια προβλήματα των τελευταίων ημερών, θεωρώ, ότι είναι μεμονωμένα», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως η Ήπειρος με τον αριθμό των 3000 περίπου που φιλοξενούνται στις δομές της, βρίσκεται σχεδόν οριακά στο μέγιστο αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει.