Τιμήθηκαν οι 16 εκτελεσθέντες στο Σταυράκι

Εκδηλώσεις

Σε μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου στο Σταυράκι, ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε τη μνήμη των 16 εκτελεσθέντων συμπολιτών

Σε μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου στο Σταυράκι, ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε τη μνήμη των 16 εκτελεσθέντων συμπολιτών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, ύστερα τη θανατική καταδίκη 48 συνολικά συμπολιτών σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία που στήθηκαν και στα Γιάννενα την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου που έκανε ιστορική αναδρομή στις δίκες παρωδία και θύμισε την ανάγκη της συλλογικής μνήμης για να μη ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες.

Την Άνοιξη του 1948 η Ευτυχία Πρίντζου, φιλόλογος, στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Ιωαννίνων.  Μαζί με 114 πολίτες, κατηγορούνται για προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος. Οι δίκες παρωδία. Η κατηγορία δεν αποδείχτηκε ποτέ, ωστόσο οδήγησε στην εκτέλεση 16 ανθρώπων. Οι εκτελέσεις συντάραξαν τη γιαννιώτικη κοινωνία και τη χώρα ολόκληρη.  Οι 16 εκτελέστηκαν.  Τους σκότωσαν στο Σταυράκι σε τρεις ομάδες, στις 27 Ιουλίου, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», τη «Μακρόνησο» των Ιωαννίνων. Αναλυτικά,στις 27.7.48 – τουφεκίστηκαν στο Σταυράκι Ιωαννίνων, η Ευτυχία Πρίντζου, η Ελπινίκη Μπίτη, ο Κώστας Ράπτης, ο Άγγελος Χατζής (στέλεχος του ΚΚΕ και συνταγματάρχης του ΕΛΑΣ στα Γιάννενα) και ο Χρήστος Πρέντζας. Τις υπόλοιπες δύο ομάδες των εκτελεσμένων αποτέλεσαν οι: Χολέβας Κωνσταντίνος, Μπίτης Απόστολος, Ράπτης Κωνσταντίνος, Χαρίτων Ευάγγελος, Ζουρνάς Τιμολέων, Χόρδος Απόστολος, Ευαγγελίδης Ευάγγελος, Ασπρίδης Ιωάννης , Χρόνης Κωνσταντίνος, Στεργίου Γιώργος, Μαρνέλης Παναγιώτης και Καλαντζής Ιωάννης.Καί ένας ακόμα Γιαννιώτης, ένα παλικάρι 27 χρονών, ο τσαγκάρης Βασίλης Ντέτσικας.

Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων η  βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Τσίμαρης του ΠΑΣΟΚ. Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.