Τιμή στον Γεώργιο Μυλωνά

Εκδηλώσεις

Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Μυλωνά, του ιδρυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσία των δυο παιδιών του αλλά και εκπροσώπων αρχών και φορέων της πόλης.
Την προτομή φιλοτέχνησε ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τοποθετήθηκε έναντι του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων.
Ο Γεώργιος Μυλώνας ήταν ένας πολιτικός που άφησε το στίγμα του στα Γιάννενα καθώς ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Μια κίνηση που συνδέθηκε όσο καμία άλλη με την πολιτική του καριέρα αλλά και άλλαξε για πάντα την ιστορία της πόλης.
Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε πως έστω και αργά, τα Γιάννενα αποδίδουν για πρώτη φόρα στον βαθμό που του αναλογεί, μια τιμή αντάξια του μεγέθους της προσφοράς σε έναν άνθρωπο που, μπορεί να μην είχε καταγωγή από τα Γιάννενα, αλλά έμελλε με τις πράξεις του να σημαδέψει αρχικά, και να χαράσσει ακόμα και σήμερα την πορεία αυτού του τόπου.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τον Γεώργιο Μυλώνα, φιλοτεχνώντας την προτομή του. Αναγνωρίζω ότι η τιμή αυτή άργησε πολύ να έρθει. Αναγνωρίζω επίσης ότι το πιο ιδανικό σημείο για την τοποθέτησή της θα ήταν έξω από το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη. Ωστόσο, η κακή κατάσταση και εικόνα του κτιρίου, δεν επιτρέπει μια τέτοια κίνηση. Δέσμευση όλων μας όμως είναι ότι, όταν το κτίριο αυτό αποκατασταθεί, θα μεταφερθεί εκεί η προτομή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας ενώ κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι είχε την χαρά και την τιμή να γνωρίζει προσωπικά τον Γεώργιο Μυλωνά καθώς ήταν ο νονός του.
Για την ζωή και το έργο του Γ. Μυλώνα μίλησε ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος στάθηκε στο ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει για την περιοχή το Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Αλμπάνης υπογράμμισε την προσφορά του Γεώργιου Μυλωνά που δημιούργησε όπως χαρακτηριστικά είπε «το Πανεπιστήμιου του μέλλοντος» θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πόσο μπροστά έβλεπε ο Γεώργιος Μυλωνάς ενώ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, εξήρε τη συνολική προσφορά του Γ. Μυλώνα στον τόπο.
Ο γιος του Γεωργιου Μυλωνά, Αλέξανδρος Μυλωνάς, στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο αλλά και τον Θ. Παπαγιάννη. Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς μίλησε για τον πατέρα του, έναν άνθρωπο «απλό, σεμνό και ζεστό» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Τέλος, ο πρώην υπουργός Παιδείας και από τους πρώτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέτρος Ευθυμίου στάθηκε στη σημασία της ίδρυσης του Πανεπιστημίου και ανέδειξε μέσα σε μια μεστή ομιλία τα όσα έχουν πράξει οι Ηπειρώτες αναδεικνύοντας ταυτόχρονα κομμάτια της ιστορίας και της προσφοράς. Ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε την καθοριστική σημασία που έχει η εκπαίδευση μιας και ανοίγει νέες δυνατότητες και νέους ορίζοντες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ