ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Σύνταξη ολοκληρωμένης πρότασης με το βλέμμα στη διεκδίκηση

Τοπικά

Μόνο μια παλιά μαρμάρινη επιγραφή αυτή που αναγράφει «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», θυμίζει πια σε όσους περνούν από εκεί ότι σε αυτό το ερειπωμένο κτήριο, στέγαζοταν για περίπου τρεις δεκαετίες το Πανεπιστήμιο της πόλης. Το «μικρό Πολυτεχνείο» των Ιωαννίνων όπως το είπαν πολλοί!
Αυτό το κτιριακό συγκρότημα στέγασε το Τμήμα Φιλοσοφικής ως παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να ακολουθήσει το 1966 το Τμήμα Μαθηματικών και το 1970 η ίδρυση του ανεξάρτητου Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
Το κτιριακό συγκρότημα στη Δομπόλη ρημάζει και «φωνάζει» την ανάγκη να δοθεί μια λύση που θα τιμά την πανεπιστημιακή ιστορία της πόλης των γραμμάτων και των τεχνών όπως είθισται να λέμε…
Την Τρίτη κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ιδρυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιου Μυλωνά, η ανάγκη να αναδειχτεί το κτήριο επανήλθε.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας και απόφοιτος του πρώτου Πανεπιστημίου, αυτού στην οδό Δομπόλη, Πέτρος Ευθυμίου κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέδειξε το θέμα λέγοντας ότι «χάρηκε γιατί συνομιλώντας με τον δήμαρχο αντελήφθη ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού στο ίδιος μέρος όπου κάποτε σπούδαζαν οι μετέπειτα επιστήμονες που διέπρεψαν και εξακολουθούν να διαπρέπουν. «Είμαι χαρούμενος γιατί ο δήμαρχος έχει ένα σχέδιο αξιοποίησης αυτού του ιστορικού κτηρίου. Μπορεί να γίνει ένα πολυδύναμο κέντρο πολλών δράσεων ή ακόμη και ένα πειραματικό σχολείο που να σφύζει από ζωή και να είναι πάντα γεμάτο. Μπορεί να αποτελέσει ένα πυρήνα καινοτομίας» είπε ο κ. Ευθυμίου λέγοντας ότι εάν ευοδωθεί η προσπάθεια τότε το κτήριο θα αποτελέσει «έμβλημα της πόλης» που θα συνδέει το παλιό με το νέο.
Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του έθεσε το θέμα της ανάδειξης του παλιού πανεπιστημίου, προτεραιότητα.
Ο κ. Μπέγκας γνωρίζει τις δυσκολίες αλλά και την πολυπλοκότητα του όλου εγχειρήματος καθώς το κτήριο έχει μεταξύ άλλων πολλών ζητημάτων και άλλο ιδιοκτήτη ενώ απαιτούνται πόροι για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.
Ωστόσο, όπως είπε, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να συνταχτεί ολοκληρωμένη πρόταση ώστε αφενός να μπορούν να διεκδικήσουν το χώρο και αφετέρου να μπορέσουν να βρουν τα κονδύλια: «Η δημοτική αρχή όποτε και εάν έχει διεκδικήσει κάτι το έχει κάνει ολοκληρωμένα και με προτάσεις» είπε ο κ. Μπέγκας δείχνοντας την διάθεση να συνεχίσουν να προσπαθούν με γνώμονα τη δημιουργία ενός κυττάρου πολιτισμού.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ