Μια ξεχωριστή εμπειρία γεύσης και ενημέρωσης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (2/7) στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ηπειρωτική Γαστρονομία. Η βραδιά σηματοδότησε την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου ενός σημαντικού εγχειρήματος που φιλοδοξεί να αναδείξει την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής.
Στην εκδήλωση, διακεκριμένοι σεφ – μέλη της Ένωσης Γαστρονόμων Ηπείρου παρουσίασαν και προσέφεραν στο κοινό πρωτότυπες συνταγές, εμπνευσμένες από τέσσερα παραδοσιακά προϊόντα της Ηπείρου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν έτσι την ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθούν για τη σημασία της τοπικής γαστρονομίας αλλά και να δοκιμάσουν ιδιαίτερες γεύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.
Το εγχείρημα έφερε στο … ίδιο τραπέζι την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, τη Δημόσια ΣΑΕΚ Ιωαννίνων και το Σωματείο Εστιατορίων «Παμβώτις».
Τα τέσσερα παραδοσιακά προϊόντα της Ηπείρου στα οποία στηρίζεται η πρωτοβουλία είναι το τυρί κασκαβάλ, το κρέας από τη φυλή προβάτου «Ορεινό Ηπείρου», η καπνιστή πέστροφα και η πατάτα Χρυσοβίτσας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, εκτός από το θεωρητικό σκέλος και τη γευστική δοκιμή που ακολούθησε, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν και για την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε (www.gastronomyepirus.gr) η οποία είναι και πλατφόρμα επικοινωνίας των πολιτών, που ενημερώνονται για τις συνταγές και για ό,τι άλλο σχετικό υπάρχει με τα τέσσερα προϊόντα και όσα θα ακολουθήσουν.
Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε η συνολική παρουσίαση της πρωτοβουλίας από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον προϊστάμενο του τμήματος για τις ψηφιακές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκο Ντέμο για την προσπάθεια και τη δημιουργία της ιστοσελίδας αντίστοιχα, ενώ η Ιουλία Κατσαδήμα, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο».
Οι ιδιαιτερότητες της πατάτας Χρυσοβίτσας
Ο Σέρκος Χαρουτουνιάν, Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα την καταχώρηση της πατάτας Χρυσοβίτσας ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης αλλά και τα πλεονεκτήματα για τα οποία το συγκεκριμένο προϊόν διακρίνεται. «Είναι ένα προϊόν με υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, με πολλές ολικές φυτικές ίνες, περιέχει ανόργανα στοιχεία και μεταλλικά άλατα και διακρίνεται από το πολύ χαμηλό επίπεδο λιπαρών», ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν.
Η απήχηση στην αγορά για το «Ορεινό Ηπείρου»
Ακολούθησε η παρουσίαση της στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για τη φυλή του προβάτου «Ορεινό Ηπείρου», με στοιχεία για τη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών της φυλής, αλλά και τα στοιχεία μίας ενδιαφέρουσας έρευνας σε επίπεδο καταναλωτή. Το Πάσχα για πρώτη φορά διατέθηκαν 100 αμνοερίφια της φυλής «Ορεινό Ηπείρου» σε επιλεγμένα κρεοπωλεία της περιοχής και η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε εντυπωσιακή. Ακόμη περισσότερο εντυπωσιακή όμως ήταν η θερμή ανταπόκριση των καταναλωτών που κλήθηκαν στη συνέχεια να καταγράψουν σε ένα ερωτηματολόγιο τις απόψεις τους για την ποιότητα του κρέατος σε σχέση με ένα «συμβατικό» αμνοερίφιο. Τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας παρουσίασε αναλυτικά ο Καθηγητής στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δημ. Σκάλκος.