Τα «Σπάργανα του Χριστού»

Εκδηλώσεις

«Σπάργανα του Ιησού» ονομάζεται ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο γλύκισμα, που τρώγεται την παραμονή των Χριστουγέννων.

Πρόκειται για τηγανίτες, ψημένες πάνω σε πυρωμένη πέτρα, οι οποίες στη συνέχεια τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο, με καρύδια και κανέλα.

Το έθιμο «Τα Σπάργανα του Χριστού» αναβίωσε και φέτος στη γιαννιώτικη Καστροπολιτεία το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής και το 4ο Κ.Α.Π.Η. Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου το Κάστρο είναι αυτά που αναλαμβάνουν να αναβιώσουν το έθιμο που χρόνο με το χρόνο συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο και ξένους επισκέπτες.

Η εκδήλωση έγινε την Παρασκευή το πρωί, στην Πλατεία Μάτσα, στο Κάστρο, εκεί όπου βρέθηκε πλήθος κόσμου θυμίζοντας κάτι από τις παλιές εποχές, σε μια εκδήλωση ζεστή και όμορφη.

Τι είναι τα «σπάργανα»

Τα «Σπάργανα του Ιησού» είναι το πιο χαρακτηριστικό από τα ηπειρώτικα έθιμα της περιόδου των Χριστουγέννων. Μάλιστα, έχει επηρεάσει άμεσα και τα κάλαντα που λένε τα παιδιά την παραμονή της Γέννησης του Χριστού:

«Ελάτε εδώ γειτόνισσες / και εσείς γειτονοπούλες, / τα σπάργανα να φτιάξουμε / και τον Χριστό ν’ αλλάξουμε. Το έθιμο συμβολίζει τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη κι έρχεται από το βάθος του χρόνου.

Για την αναβίωση του εθίμου μίλησε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Κάστρου  κ. Γιώργος Μακρίδης τονίζοντας την σημασία που έχει η χαρά και η αλληλεγγύη. «Παλιά το έθιμο το αναβίωνε μια παρέα ανθρώπων. Χαιρόμαστε που η παρέα αυτή χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει. Είναι σημαντική η αναβίωση του εθίμου και η διατήρηση της χαράς και του χαμόγελου στα χείλη των ανθρώπων» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ αναφέρθηκε στη σημασία αυτού του εθίμου που η αρχή του χάνεται στο χρόνο και που σηματοδοτεί τα Χριστούγεννα.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν οι δάσκαλοι του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του ΠΚΔΙ Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας.

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ