Στο προσκήνιο οι αυλόπορτες των Ασπραγγέλων

Εκδηλώσεις

Φωτογραφικό υλικό από τις 13 σωζόμενες και καλά διατηρημένες αυλόπορτες των Ασπραγγέλων, που άντεξαν από το Ολοκαύτωμα του χωριού και από τη φθορά του χρόνου, περιλαμβάνει το ημερολόγιο για το 2021, που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και αφορμή για μια ξεχωριστή εκδήλωση που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας με τίτλο: «Αυλόπορτες, μια διαδρομή στις θύρες της μνήμης».

Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γ. Σμύρης, αρχιτέκτονας, καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που ανέπτυξε το θέμα «Αυλόπορτες: Ιδιωτικός και δημόσιος χώρος», με αναδρομές στο παρελθόν ακόμη και στη σύνταξη του ΠΔ του Ζαγορίου με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Βασίλη Χαρίση, που από το 1979 κατά την προετοιμασία σύνταξης και διαμόρφωσης του ΠΔ για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών, αναφερόταν μεταξύ άλλων και στις αυλόπορτες, ως ένα αναπόσπαστο τμήμα και της αρχιτεκτονικής αλλά και της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Η Ελ. Οικονομίδη – Δούβλη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας μίλησε για την κοινωνική ενσωμάτωση της αυλόπορτας κάθε σπιτιού στο γίγνεσθαι της οικογένειας και τον ρόλο που έπαιζαν τα πεζούλια και οι συναντήσεις έξω από αυτά στην διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Τέλος, η φιλόλογος και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων Ευθαλία Παπαγεωργίου ανέπτυξε την ομιλία της με θέμα «Οι αυλόπορτες της Δοβράς, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Της εκδήλωσης προηγήθηκε νωρίς το απόγευμα και μία περιήγηση και ξενάγηση στο χωριό από τα μέλη του Συλλόγου όπου όποιος συμμετείχε, είχε την ευκαιρία να σταθεί έξω από κάθε μία από τις 13 αυλόπορτες των Ασπραγγέλων, ενώ στήθηκε και ένα εικαστικό εργαστήρι, όπου παιδιά και μεγαλύτεροι ζωγράφισαν αυλόπορτες και άλλες γωνιές του χωριού, με την καθοδήγηση και επιμέλεια της εικαστικού Ευδοκίας Παπαγεωργίου.